Белгискиот замок Миранда, познат и како Chateau de Noisy, е тажен пример за тоа што се случува кога културното добро се руши и нема пари или волја за обнова.

Изграден во неоготски стил во 19 век, во градот Селја на југот на Белгија, овој замок е целосно напуштен и заборавен со децении. Неговиот најпознат дел беше впечатливата кула висока 56 метри.

Неговиот сопственик не го доживеал крајот на изградбата. Во Втората светска војна бил окупиран од нацистичката армија, а по војната им служел на државните железничари, па затоа го нарекувале „бучен“(noisy).

Од 90-тите години на минатиот век повеќе нема пари за одржување. Во 1991 година беше официјално напуштен, а потрагата по инвеститори не успеа. Стана место за собирање на вандали, беа искршени прозорците, просториите беа ограбени, дел од покривот се сруши од силното невреме, а голем дел од замокот беше оштетен во пожар.

Медиумите го нарекоа најубавиот напуштен замок во Белгија (па дури и во Европа), а на многумина им се чинеше дека токму ова занемарување му даде посебен шарм и доза на мистерија што не му штети на замокот. Ова го препозна и екипа на познатата ТВ серија Ханибал, во која Миранда го „толкуваше“ замокот Лектор во Литванија.

Замокот бил толку уништен што во еден момент станало само прашање на време кога ќе пукнат темелите и кога ќе се сруши. Затоа, во 2016 година започна процесот на рушење на замокот. Прво беше отстранет покривот. Работата траеше една година, а последното што остана од него беше неговиот симбол, главната кула која беше срушена во Октомври 2017 година.