Националниот парк Канаима во Венецуела е едно од оние места што вредат да се посетат барем еднаш во животот. Со површина од дури 30.000 квадратни километри, тој е голем колку Белгија, но сепак втор по големина во Венецуела (најголем национален парк е Парима Тапирапеко).

Поради неверојатната убавина УНЕСКО го прогласи за светско наследство. Ширум светот е познат по славните Анхелски водопади. Ова се највисоките (непрекинати) водопади во светот. Водата паѓа од висина од дури 979 метри дирекно во реката Кереп.

Водопади со неправилно име?

Понекогаш можете да ги сретнете (погрешно преведени) како Ангелски водопади. Но, тие не биле именувани по ангел, туку по американскиот пилот Џејмс Анхел, кој во 1933 година прв летал над водопадите.

Тој ја пребарувал областа за злато и пронашол нешто многу повредно. Импресиониран од нивната големина, тој раскажа што видел кога се вратил дома, а неговите сведоштва ги обиколија медиумите.

Дури во 1939 година, водопадите беа официјално именувани како Анхелски водопади, кога властите во Венецуела ја „чешлаа“ целата област и доставија стручен извештај. Џејмс загина како резултат на авионска несреќа во 1956 година, а неговата пепел беше расфрлана околу водопадите. Авионот што прелета над областа денес е изложен во музејот Сиудад Боливар.