Понекогаш кога имаме напорен ден на работа или кога се чувствуваме под стрес, може неволно да му кажеме нешто на нашиот шеф. Но, постојат одредени фрази што не треба да ги кажувате без оглед на било што, бидејќи тие можат да ги уништат вашите шанси да добиете унапредување или дури може да доведат до раскинување на вашиот договор.

На решивме да ги прашаме експертите за што не треба да му кажете на вашиот шеф и што би бил подобар одговор во различни ситуации.

„Не можам да работам со него / неа“.

Има моменти кога сме толку незадоволни од нашиот колега што сакаме да разговараме за тоа со некого, но жалењето на работа е непрофесионално. Ако вашиот колега, со кого имате конфликт или кој едноставно не го сакате, не прекршил ниту едно правило на компанијата или не направил голема професионална грешка, задржете го своето незадоволство за себе. Вашиот шеф нема да биде среќен ако открие дека не можете да работите со оваа личност. Од вас се очекува да се справите со личните чувства за да постигнете одлични резултати. И, ако не можете, следниот пат веројатно нема да има доверба во вас и да ви додели важен проект.

Што треба да кажете наместо тоа: ништо.

„Не знам како“

Ако добиете нова задача што ви се чини тешка затоа што никогаш порано не сте направиле вакво нешто, размислете пред да кажете „не“. Тешко е дека вашиот шеф ќе ви даде задача што не можете да ја извршите и веројатно е дека тоа е во рамките на вашите одговорности. Кога ќе речете: „Не знам како“, тоа го потенцира фактот дека не сте мотивирани да научите и да пробате нешто ново.

Она што треба да го кажете наместо тоа: „Ќе биде тешко за мене да го сторам тоа, бидејќи … Но, можеме да се обидеме да го направиме вака …“

„Ние секогаш го правевме вака“.

Добриот менаџер дефинитивно ќе ја цени способноста на нивните подредени да бидат флексибилни и лесно да се прилагодат на промените во работниот процес. Но, ако инсистирате дека сте навикнале да правите нешто само на одреден начин и не сакате да менувате ништо, покажувате дека сте заглавени во минатото и не можете да бидете во чекор со напредокот.

Што треба да кажете наместо тоа: „Тоа е интересна идеја. Како функционира?” „Тоа е нов пристап. Ајде да разговараме за добрите и лошите страни. ”

„Не сте во право.“

Не е најдобра идеја директно да му кажете на вашиот шеф дека греши, особено во присуство на други колеги, дури и ако е вистина. Тоа го нарушува нивниот авторитет. Директната критика може да доведе до тоа да не бидете поканети на следниот состанок или вашите идеи да бидат игнорирани. Ако вашиот шеф направи мала грешка, не кажувајте ништо. Ако грешката е позначајна, изберете ги вашите зборови внимателно и зборувајте со пријателски тон.

Што треба да кажете наместо тоа: „Можеби, грешам, но …“ „Имам различни информации. Дозволете ми да го проверам тоа и да се вратам кај вас за да ја продолжиме нашата дискусија “.

„Дадов се` од себе“.

Оваа фраза звучи како изговор дури и ако сте сториле сè за да ја спасите ситуацијата. Ако сте направиле грешка, обидете се да ја поправите и информирајте го вашиот шеф за тоа што друго може да се направи во добиената ситуација.

Што треба да кажете наместо тоа: „Ајде да разговараме што друго може да се направи во оваа ситуација“. „Ќе ми биде драго да се обидам  повторно“. „Следниот пат, ќе направам сè како што треба“.

 

„… или ќе дадам отказ“.

Ултиматумот е лоша идеја за практично секоја ситуација. Зборовите „Ако не го сториш тоа, ќе дадам отказ“ звучат како закана, додека давањето на овие изјави воопшто е професионално. Поверојатно е дека вашиот менаџер ќе започне да бара некој што ќе ве замени по овие зборови, сметајќи дека сте несигурен вработен кој користи уцена за да ги постигне своите цели.

Што треба да кажете наместо тоа: ништо.