На овој француски крем ретко кој може да му одолее, а фактот што се прави многу брзо, е уште еден негов огромен вкусен плус! Совршен за љубителите на десертите!

Француски крем со раскошен вкус

На овој француски крем ретко кој може да му одолее, афактот што се прави многу брзо, е уште еден негов огромен вкусен плус! Совршенза љубителите на десертите!
Вкупно време40 минути
Оброк: Десерт
Кујна: Француска
Клучни зборови: крем бруле, домашен крем
Порции: 4

Состојки

  • 2 јајца
  • 400 гр пресно млеко
  • 4 лажици нишесте
  • Половина шолја шеќер

Начин на подготовка

  • Најпрво измешајте го нишестето заедно со половината одшеќерот. Потоа додадете ги и двете јајца и добро измешајте, до добивање насмеса без грутки.
  • Преостанатиот дел од шеќерот исипете го во тенџере идодадете го и млекото. Оставете ја смесата да зоврие, а потоа врелото млеко бавноисипете и изматете го во смесата со нишестето.
  • Потоа добиената смеса вратете ја назад во тенџерето иоставете ја да врие на тивок оган. Неопходни се само неколку минути, додекакремот не се згусти.
  • На крај, кога истиот ќе биде готов, поделете го вонеколку чинии и оставете го да се излади