За денес ви предлагаме да го пробате следниот чудесен француски крем, кој се приготвува неверојатно брзо и лесно, не ви се потребни многу состојки, а неговиот вкус не остава никого рамнодушен!

Француски крем4

За денес ви предлагаме да го пробате следниот чудесен француски крем, кој се приготвува неверојатно брзо и лесно, не ви се потребни многу состојки, а неговиот вкус не остава никого рамнодушен!
Вкупно време1 час
Оброк: Десерт
Кујна: Француска
Клучни зборови: крем, домашен крем
Порции: 4

Состојки

  • 2 јајца
  • 400 гр пресно млеко
  • 4 супени лажици нишесте
  • Половина шолја шеќер

Начин на подготовка

  • Измешајте го нишестето заедно со половината од шеќерот. Потоа кон смесата додадете ги двете јајца и добро измешајте до добивање на смеса без грутки.
  • Преостанатиот шеќер исипете го во мало тенџере и потоа додадете го и пресното млеко. Оставете ја смесата на оган, додека да зоврие. Потоа смесата со врелото млеко во смесата со нишестето, задолжтелно тоа правете го бавно.
  • Потоа вратете ја смесата назад во тенџерето и оставете јада се вари на тивок оган. Потребни се само неколку минути, додека кремот да стане густ. На крај кога ќе биде готов, поделете го во повеќе чинии и декорирајте по ваша желба.