Кога станува збор за Финска, првото нешто што ни паѓа на ум е снегот, ладниот воздух и поларните светла. Несомнено, дури и само за овие работи, веќе вреди да се посети земјата на илјада езера, иако всушност бројот на езера во Финска надминува 180.000. Меѓутоа, покрај ова, и има други нешта кои го импресионираат дури и искусниот патник.

Решивме поблиску да ја запознаеме оваа далечна чудесна земја и научивме многу интересни работи за неа, кои сакаме да ги споделиме.

 • Ако правите многу врева во вашиот стан или неправилно го паркирате автомобилот, Финците нема да направат сцена и да започнат кавга. Наместо тоа, ќе ви остават писмо.

 

 • Кај нас велат велат, колку повеќе, толку подобро. Но најблискиот идиоматски израз на фински има сосема спротивно значење.  Väki vähenee, bileet paranee значи дека колку повеќе луѓе заминуваат, толку забавата станува подобра.

 • Речиси секоја земја има омилен вид сирење. Кај нашиот народ популарно е кравјото и козјото сирење, додека Финците го сакаат leipäjuusto, што значи „финско звучно сирење“. Факт е дека навистина забележливо крцка кога го џвакате. Leipäjuusto се прави од кравјо или козјо млеко, а по правило треба да се јаде со џем.

 

 • Финците не сакаат многу слатки појадоци. На пример, џем на леб не е најпопуларното јадење. Сендвичите често се прават со путер, сирење, месо или зеленчук. Овесна каша со бобинки наутро е исто така прилично популарна.

 • Финците  сакаат пити. Во лето и наесен, мештаните собираат тони бобинки, од кои значителен дел завршуваат како филови за пити.

 

 • Речиси половина од странското население на Финска живее во Хелсинки. Според статистичките податоци, до почетокот на 2020 година во Финска живееле 423.494 странци. Од нив, 209.108 се во регионот на големиот Хелсинки.

 • Куки за облека на секој агол. Закачувањето на палтото при влегување во соба е прилично цивилизирана идеја. Но, сепак, не сите се навикнати секој пат да ги оставаат своите работи на влезот. Често се случува да се „погледнат странично“ странските студенти во Финска, а тоа е затоа што, за разлика од Финците, тие ја оставаат облеката да виси на задниот дел од столот.

 

 • Данокот за ТВ е задолжителен во Финска, без разлика дали поседувате телевизор или не. Има и данок на вода, а до неодамна имаше дури и данок на бонбоните.

 

 • Финските деца многу ги сакаат своите родендени. Толку многу што многумина ги слават двапати: еднаш за пријателите, а вторпат за семејството.

 • Кога одговараат на повик, Финците го кажуваат своето име, дури и ако го познаваат повикувачот.

 

 • Финците не сакаат да користат парфеми или мириси. Тие се чувствителни на силни мириси. Освен тоа, зошто ви треба парфем кога можете да уживате во најчистиот воздух на светот?

 

 • Неверојатната љубов на Финците кон сауната е позната низ целиот свет. Има толку многу сауни во големите градови во Финска што обично излегување може да заврши со посета на топла соба. На пример, во Хелсинки има дури и сауна во еден од рестораните Бургер Кинг.