Психопат е личност со патолошки оштетен карактер, која чувствува акутен дефицит на совест и морални квалитети. Кај ваквата личност не постои наклонетост во спектарот на чувства што ги доживува. Психопатот стапува во контакт само за да добие она што му е потребно.

Тоа може да бидат пари и други материјални добра, врски и секако емоции. Неговиот внатрешен свет е празен и безбоен, па затоа мора да им одзема светли бои на другите.

Психопатот ги има следниве карактеристики

Импресивна харизма – Брзо ги шармира сите околу вас и станува центар на внимание. Шармантно изразено лице, гестови, манири и хумор  што веднаш го ставаат чекор пред сите други. На прв поглед, се чини дека не може да најдете поинтересен и шармантен соговорник. Психопатот не е идеална личност, туку едноставно совршено ја глуми својата улога на таков човек.

Брзо му здосадува – На психопатот брзо му здосадува и секогаш сака да ја промени околината. Неговите интереси се површни, тој не може да се фокусира на една работа долго време. Уништениот внатрешен свет го принудува да бара дополнителна стимулација и возбуда повторно и повторно. Затоа, многу често почетокот на врската со психопатот се памети како исклучително возбудливо и забавно време. Во обичниот живот, обична личност нема толку многу авантури и забавно време. Просечна личност не чувствува потреба за тоа, додека психопатите го доживуваат ова како начин да се чувствуваат живи.

Манипулација – Може да разговарате со психопат цела ноќ и дури и да не се сеќавате за што сте разговарале. Ова се манифестира со неговата тенденција да ги прикрива настаните и да манипулира со фактите. Тој фали сè што е и не е за пофалба, па жртвата паѓа на тоа многу брзо. Целта на секоја манипулација е секогаш да се добијат нов извор со кој ќе се чувствуваат на пиедестал. Патем, психопатот уште повеќе ја врзува жртвата за себе, постигнувајќи ги обрасците на размислување и однесување што му се потребни.

Површни емоции – Психопатот се карактеризира со многу остар емоционален моментум. Тој знае да биде невообичаено љубезен и галантен, а потоа да му се развика и надвикува на келнерот. Ова го разликува од здравата психа, за која е потребно време да ја промени својата емоција.

Недостаток на вина и каење -Ддури и со кршење на сите закони на општеството и моралот, психопатот никогаш нема да се чувствува виновен. Кога му се заканува строга казна, тој може да ја признае одговорноста и да се извини. Но, тој нема да го стори тоа од чисто срце, туку само за да ги избегне последиците.

Недостаток на емпатија – Психопатот не ја препознава туѓата болка. Залудно е да очекуваме сочувство од него. Реакцијата на страдањето на некој близок веројатно е рамнодушност или дури и иритација.

Паразитски начин на живот – Психопатиот секогаш зема повеќе отколку што дава.

Слаба контрола на однесувањето – Психопатите се неверојатно тешки за контрола. Тој ги претвора своите желби во дела што е можно побрзо, честопати без да размислува за последиците. Тој има тенденција да ја префрли одговорноста на другите за сето што му се случува.

Психопатот не мора да ги покажува сите негови карактеристики на првиот состанок, но по неколку месеци многу брзо ќе се покаже во вистинско светло.  Иако тој добро ја игра својата улога, веројатно лесно можете да забележите дека итиот и не е баш шармантен како што се претставува, особено доколку наидете на конфликт со него.