Викторијанската епоха именувана по кралицата Викторија која владеела со Велика Британија од 1837 до 1901 година е позната по високиот морал и строгите правила, чие кршење било строго осудено. Историчарите веруваат дека жителите на Обединетото Кралство се промениле на подобро до крајот на 19 век. На пример, тие станаа пољубезни кон животните, ментално болните луѓе и криминалците.

Во исто време, тоа било период на светост. Можеби е тешко да се најде поконтроверзна историска епоха и затоа ние истражувавме и дознаеме каков бил животот на луѓето од тоа време.

  • Највообичаениот предмет во машката гардероба бил наречен „неопислив“ и „неискажлив“ затоа што го покривал делот од телото што се сметл за вулгарен. Зборуваме за панталони. Работата е што сè што е поврзано со нозете и рацете се сметало за несоодветно и наместо вообичаените зборови што ги користиме за да ги опишеме денес, луѓето од тоа време би рекле „екстремитети“.

  • Децата ретко ги гледале своите родители. Поголемиот дел од времето го поминувале со дадилки во нивната соба. Децата требало рано да станат бидејќи останувањето во кревет се сметало за знак на мрзеливост и грев. Многу деца ги гледале своите родители не повеќе од еднаш дневно.

 

  • Интелектот не се сметал за карактеристика на жените. Некои дури верувале дека учењето било штетно за телото на кревкото девојче, особено за нејзиниот репродуктивен систем.

  • На девојчињата не им било кажано од каде доаѓаат децата или што ги чека откако ќе се венчаат. Писателката Мари Стоупс е родена во 1880 година. Нејзината мајка дипломирала на универзитет и се борела за правата на жените, но сепак нејзината ќерка не знаела ништо за брачната врска. Мари се омажила на 31 година и 2 години подоцна, благодарение на книгите, сфатила дека таа и нејзиниот сопруг никогаш не ги надминале границите на платонската врска, што било погрешно.

  • Во 19 век, Британија била на работ на „Египтоманија“. Богатите англиски туристи, кои се враќале од Египет, се обидувале да донесат вистинска мумија како сувенир. На враќање од одмор, тие приредувале забави кои вклучуваа покажување на нивниот трофеј. Има дури и зачувана фотографија од покана за еден од овие настани: „откривањето“ на мумијата е закажано за 2 часот по полноќ.

  • Токму во Викторијанска Англија се појавил Денот на вљубените, каков што го прославуваме денес. Благодарение на поштенската реформа, картичките на вљубените можеле да се испратат насекаде во земјата за само 1 паричка. Една година по реформата, низ Велика Британија биле испратени 400.000 картички со изјави за љубов и сочувство.

 

  • Во средината на 19 век, готската култура станала популарна и тоа влијаело на модата. За да ги избледат лицата, жените пиеле оцет и ги боеле вените со темна боја за да ги истакнат.

  • Кринолинот е еден од симболите на викторијанската епоха. Тој бил измислен од Британецот Чарлс Ворт, кој може да се нарече првиот професионален дизајнер на облека. Некој пронаоѓач му покажал на Ворт палто испружено на 3 обрачи. На дизајнерот му се допаднала идејата и набрзо и неговите клиенти ја одобриле. Дијаметарот на овој додаток можел да достигне 1.7 метри.

  • Во 70-тите години на 19 век, кринолинот бил заменет со потпунки во облик на згужвано шалче сместени веднаш под половината на задниот  дел од здолништето, што формирало карактеристична силуета со многу истакнат долен дел од телото. Благодарение на оваа модерна работа, половината изгледала потесна, но госпоѓата морала да користи бројни трикови за да седне.

  • Тенките половини биле на врвот на модата, а дамите носеле корсети за да создадат трендовска силуета. Меѓутоа, заедно со половината, тие силно ги притискале и внатрешните органи, што резултирало со создавање проблеми со протокот на крв, поради што жените се онесвестувале. Појавата на рендгенот јасно покажала што се случува со женското тело со постојаното носење корсет.