Дали мојата мртва баба се обидува да ми даде знак?

Здраво, ова намерно го пишувам тука, бидејќи во принцип никогаш не сум верувала во такви работи и сакам мислење и од луѓето кои веруваат во такви работи и од оние кои не веруваат.

Баба ми почина неодамна. Тоа беше болна долго време, беше во кревет околу 5 месеци, а потоа почина. Не сакав да ја видам пред да почине, избегнував да одам таму. Имам бебе кое наскоро ќе наполни 6 месеци. Бев лута на баба ми што одби да се бори и заврши во слична ситуација. Последен пат отидов таму на 25 декември, а на 5 јануари баба ми почина ноќта. Не отидов на погреб затоа што имам мало дете, но јас навистина сакав да донесам цвеќе пред да ја извадат од ковчегот.

За жал, кога отидов, таа веќе беше изнесена. Бев тажна, но мајка ми ми рече дека тоа сигурно се случило, дека веројатно не сакаше да ја гледам така и да ја памтам како што беше кога беше здрава. Сите ме убедуваа да не одам затоа што имав бебе, затоа што бев доилка и така натаму, и конечно решив да не инсистирам. Јас и баба ми бевме многу блиски, таа беше многу интелигентна и извонредна жена, јас многу ја сакав, имавме многу силна врска. Таа не веруваше во задгробниот живот. Таа рече дека ако има преродба, таа ќе продолжи да живее низ честичките што ги остави во мене. Од неа го наследив дарот да пишувам поезија и таа веруваше дека преку ова ќе продолжи да живее и по смртта.

Синоќа, сепак, ми се случи нешто чудно. Сонував како мојата сакана баба стои на станица и чека да дојде воз. Разговаравме и таа рече дека не знаела дека е мртва. Ми рече дека ме сака и ме држеше за рака се додека не пристигна возот. На разделбата таа ми рече нешто чудно – дека нејзиниот пулс е 170 отчукувања во минута. Се разбудив бидејќи бебето се движеше и погледнав во часовникот – беше 7:37 часот, дури и ги стеснив очите за да видам подобро. Го доев бебето и повторно заспав, следниот пат кога бебето повторно ме разбуди, повторно погледнав во часовникот и многу чудно – тоа покажа 5:40. Утрото проверив и видов дека има 17 дена од смртта на баба ми. И 7:37 (7 + 3 + 7 = 17) го прифатив како знак. Дали мислите дека мојата мртва баба се обидува да ми каже нешто и не сака ли да одам кај нејзиниот гроб или да запалам свеќа? Многу размислував и барав мислења од мои познаници. Што мислите вие?

lonely-1509933_1280

  • Не знам дали е знак од твојата баба, но за мене е знак од твојата потсвест дека чувствуваш потреба да се збогуваш од неа. Направи го тоа некако – не знам колку е навистина соодветно да одиш кај нејзиниот гроб (јас би одела), може само да отиш во црква и да и запалиш свеќа во нејзината меморија, да седиш таму неколку минути и да се збогувате. на крај најнормално е децата и внуците да испраќаат некого, а не обратно …

    (П.С.-Јас исто така сонував слични соништа, најлошото беше кога во моментот на будење чув женски глас на постара жена како извика очајно од далеку – твојот дедо умира. Тој ден дедо ми навистина почина попладне … спиев на сијалица многу години додека не започнав да живеам со сопругот)

  • Одете во црква, запалете свеќа и кажете збогум.Ако сè уште ви тежи на душата, споделете со свештеникот, неговите зборови имаат смирувачки ефект.

  • Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *