Овој мус од чоколадо може да се користи како крем за колачи, но најдобриот начин да уживате во овој неодолив десерт е едноставно да го послужите во чаша. Еве кои лесни состојки ви се потребно за да добиете совршено пенливо уживање.

Чоколаден мус со портокал

Овој мус од чоколадо може да се користи како крем за колачи, но најдобриот начин да уживате во овој неодолив десерт е едноставно да го послужите во чаша. Еве кои лесни состојки ви се потребно за да добиете совршено пенливо уживање.
Вкупно време1 час
Оброк: Десерт
Кујна: Француска
Клучни зборови: чоколаден крем, портокал, чоколаден мус, мус
Порции: 4

Состојки

  • 120 гр темно чоколадо
  • 2 јајца
  • 1 прстофат сол
  • 30 гр путер
  • 4 супени лажици шеќер
  • Половина супена лажица ситно исечена кора од портокал

Начин на подготовка

  • Растопете го чоколадото со путерот и оставете ја смесата малку да се излади. Следно, одвоете ги белките од жолчките и притоа белките изматете ги заедно со прстофат сол, користејќи мискер, до добивање цврста пенеста смеса. Потоа кон добиената смеса додадете и 2 лажици шеќер.
  • Изматете ги жолчките со 2 лажици шеќер и поставете ги да се готват на пареа, притоа мешајќи неколку минути. Следно, додадете ги во растопеното чоколадо. Во чоколадото лесно изматете ја црстата смеса од белките и на крај додадете го и портокалот.
  • Сервирајте го десертот во чаши и поставете го да се излади во ладилникот.