Ракот на белите дробови е главна причина за смрт кај мажите така и кај жените низ целиот свет. Повеќе луѓе умираат од рак на белите дробови, отколку рак на панкреасот, дебелото црево и рак на дојка.

Постојат два вида на рак на белите дробови и двата вида растат и се шират на различен начин. Првиот тип е Несиноклеточен рак на белите дробови, а вториот е ситноклеточен белодробен рак. Се проценува дека 70-80% од ракот на белите дробови се развива од ситноклеточен карцином на бели дробови, каде се развиваат малигни клетки во ткивото на белите дробови. Пушењето на цигари е главниот фактор на ризик за развој на рак на белите дробови, но е познато дека пасивното изложување на чад (секундарно пушење), како и загадувањето на воздухот ја зголемуваат веројатноста од оваа болест. Ракот на белите дробови се уште е прилично мистериозна област за медицината, бидејќи едвај има некои методи кои имаат потенцијал да ја победат болеста целосно.

За жал, прогнозата за рак на белите дробови е многу лоша, бидејќи лекарите обично не успеваат да ја утврдат болеста, додека не достигне до напредна фаза.

Во моментов лекувањето на рак на белите дробови вклучува комбинација од хемотерапија, хирургија, целна терапија, терапија со зрачење, имунотерапија и некои експериментални техники. Неверојатно е, но неодамна беше откриено дека во кујната има зелена билка која може да има потенцијал да се бори со оваа болест успешно.

Неодамнешното истражување покажа дека магданосот има способност да им помогне на пациентите со рак на белите дробови. Има силно антиканцерогено дејство со особен успех кај рак на дојка, крвта или јајниците.

Магдоносот е доста корисен и може лесно да се вклучи во секојдневната диета. Можете да го додадете во супи, сокови, јадења со зеленчук и салати.

За да максимум ги искористите својствата на магдоносот, кои се борат со ракот, се препорачува да се приготви чај.
Рецепт за чај од магдонос
Состојки
15 грама корени од магдонос

¾ чаша врела вода

Инструкции
Исечете на мали парчиња и ставете вода да зоврие, откако ќе зоврие додадете го магдоносот и оставете да врие неколку минути.
Оставете да се излади 15 минути и потоа исцедете ја течноста.
За целосно да ви е од корист овој лековит чај пијте по 3 чаши на ден. Но, се разбира, дури една чаша на ден или неколку чаши неделно е од корист за вашето здравје, – едноставно пијте чај од магдонос!