Речиси и да не постои некој кој не обожава јаболкова пита. Токму сега започнува и сезоната на ова чудесно овошје и затоа за денес ви претставуваме еден неверојатно вкусен и брз рецепт, кој буквално секој може да го приготви лесно!

Брза јаболкова пита

Речиси и да не постои некој кој не обожава јаболкова пита. Токму сега започнува и сезоната на ова чудесно овошје и затоа за денес ви претставуваме еден неверојатно вкусен и брз рецепт, кој буквално секој може да го приготви лесно!
Вкупно време1 час 30 минути
Оброк: Десерт
Кујна: Американска
Клучни зборови: пита, јаболкова пита, пита со јаболка
Порции: 4

Состојки

  • 300 мл млеко
  • 200 гр пченично брашно
  • 100 гр шеќер
  • 2 големи јаболка
  • 2 јајца
  • По вкус цимет и ванила

Начин на подготовка

  • Најпрво пригответе го тестото. Прво измешајте ги брашното, шеќерот и ванилата заедно, а потоа изматете ги јајцата и измешајте до добивање на соединета смеса. Потоа налејте го млекото и измешајте. Тоа е готово.
  • Изберете керамички или стаклен сад. Премачкајте го со масло и наредете ги јаболката, кои претходно треба да бидат исечени на тенки парчиња. Нанесете одозгора цимет и по желба, шеќер. Одозгоре налејте го готовото тесто.
  • Поставете ја питата да се пече околу 45 минути на температура од 190-200°C. Сервирајте со шолја топло кафе или чај.