Сигурни сме дека секој родител наишол на несакани совети за тоа како да ги воспитува своите деца барем еднаш во животот. Соседите, роднините и пријателите се желни да ги споделат своите „бесценети“ искуства и мислења за тоа како треба да го воспитувате вашето дете. Во исто време, повеќето од нив едноставно не го земаат предвид фактот дека метод што функционирал со едно дете може да биде апсолутно неприменлив за друго.

Ние се потсетуваме на неколку досадни совети што родителите ги слушаат најчесто. И уверени сме дека имате уште што сакате да ги  додадете на оваа листа.

„Мама треба да јаде повеќе за да произведува повеќе млеко“.

Многу постари роднини со добра намера ги советуваат доилките да јадат повеќе за мајчиното млеко да биде погусто, но подоцна почнуваат да се жалат дека жената се здебелила. Треба да има рамнотежа во сè што правиме. Не треба да јадете за двајца ако не сакате, во спротивно, можеби нема да успеете да се препознаете во огледало по неколку години.

„Момчето треба да се одгледува како вистински маж. Тој мора да им попушта на девојчињата “.

Уште од раѓање, општеството им диктира на родителите да ги воспитуваат своите синови како идни џентлмени: тие не треба да плачат и секогаш треба да им го даваат своето место (или што и да е друго) на девојчињата. Можеби овие правила би функционирале ако самите возрасни мажи се држат до нив.

„Треба да родиш второ дете за првото да има со кого да си игра“.

На луѓето надвор од семејството често им се чини дека знаат подобро за тоа што треба да прават младите родители. За пријателите и соседите е лесно да кажат работи од типот: „Крајно време е да имате второ дете“. Се разбира, малку луѓе брзаат да го следат ваквиот совет, но сепак треба да престанеме да го кажуваме.

„Детето треба да јаде сè што ќе му дадете“.

Ако некогаш сте пробале пире од брокула, веројатно ќе разберете дека не секој возрасен може да се натера да го јаде, а бебињата го обожаваат. Вкусовите во храната кај деца и возрасни може да бидат различни, и тоа е апсолутно нормално. Затоа, нема ништо лошо во тоа што детето одбива да јаде каша што не му се допаѓа.

„Подобро е да купувате поголеми работи за да служат подолго“.

Купувањето поголема облека не е лоша стратегија кога ќе земете предвид колку брзо растат децата. Но тоа не се однесува на сезонска облека што може да биде преголема оваа сезона, а премала во следната. Сите родители сакаат нивните деца да се чувствуваат пријатно во облеката. Затоа не треба да им ја наметнувате својата филозофија на младите родители во врска со тоа каква облека да изберат, дури и ако имате најдобри намери.

„Треба да го научите вашето дете правилно….. – на оваа возраст, тие треба да бидат обучени за …..“

Секое дете се развива со свое темпо и дефинитивно не мора да стекнат одредени вештини до одредена возраст. Нема потреба да ги присилувате  децата и да ги вознемирувате мајките и татковците со такви забелешки.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/3-18-1.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/3-18-1-400x214.jpgРадмила НиколовскаНекатегоризираноСигурни сме дека секој родител наишол на несакани совети за тоа како да ги воспитува своите деца барем еднаш во животот. Соседите, роднините и пријателите се желни да ги споделат своите „бесценети“ искуства и мислења за тоа како треба да го воспитувате вашето дете. Во исто време, повеќето од...Секој ден нешто свежо