Некои од најголемите грешки што ги прават кафулињата се: кафе со лош квалитет, грешки во процесот на подготовка и прегревање на млекото. Не е изненадување што вкусовите и мирисите на кафе се разликуваат од место до место. Секако тоа не значи дека не треба никогаш да се напиеме кафе, но во некои случаи, подобро е да го вратите кафето отколку да го испиете.

„Сите вкусови и ароми на еспресото се во кремот што го добиваме со правилно подготвување, а не во течноста што ја пиеме. Непишано правило -еспресото што нема крем треба да се врати и да се бара ново “, потврди бариста Гаспер Трпин.

Количината на кремот зависи и од кафето. Во принцип, Арабика нема толку крем како Робуста, а формата на чашата исто така игра улога. Оние во форма на јајце даваат повеќе крем, за разлика од коцките, на пример. Исто така е добро да се знае дека краткото еспресо има многу кофеин, но долгото има повеќе.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/3-33.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/3-33-400x214.jpgIva SpirovskaНекатегоризираноНекои од најголемите грешки што ги прават кафулињата се: кафе со лош квалитет, грешки во процесот на подготовка и прегревање на млекото. Не е изненадување што вкусовите и мирисите на кафе се разликуваат од место до место. Секако тоа не значи дека не треба никогаш да се напиеме кафе,...Секој ден нешто свежо