Пандора повеќе нема да користи ископувани дијаманти, наместо тоа, најголемата златарница во светот ќе се префрли на лабораториски верзии на скапоцени камења.

Во последниве години постои загриженост за тоа како се ископуваат дијаманти, бидејќи не само што практиката доведува до емисии на јаглерод диоксид, туку честопати се поврзува со кршење на човековите права. Како резултат на ова, некои компании бараа алтернативни начини за производство на дијаманти.

Потегот на Пандора ќе го отстрани ризикот од кршење на човековите права и ќе ги намали трошоците за дијамантите што ги продава. Се верува дека ако дијамантите можат да се продаваат по поевтина цена, тоа може да отвори нови пазари.

Новиот накит ќе има почетна цена од 290 евра, а Олија Линд, главната авторка на извештајот за промена на вкусот на скапоцени камења, верува дека тоа може да биде комерцијален успех.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/3-6-860x444.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/3-6-400x214.jpgРадмила НиколовскаНекатегоризираноПандора повеќе нема да користи ископувани дијаманти, наместо тоа, најголемата златарница во светот ќе се префрли на лабораториски верзии на скапоцени камења. Во последниве години постои загриженост за тоа како се ископуваат дијаманти, бидејќи не само што практиката доведува до емисии на јаглерод диоксид, туку честопати се поврзува со кршење...Секој ден нешто свежо