Детето се развива и учи за светот преку играчките. Но има одредени играчки кои повеќе ќе му наштетат отколку да му помогнат. Ова се неколку од најопасните играчки од кои би можело да се повреди Вашето дете.

8. Играчки со пропелери

Хеликоптери и други играчки со пропелери се наменети за тинејџери. Малите деца сеуште не можат да се справат со такви работи и лесно можат да се исечат.

Совет: Доколку веќе купувате ваква играчка гледајте пропелерите да бидат од мека пластика.

7. Докторски комплет

Детето дефинитивно ќе сака да ги користи алатките од комплетот за себе или за другите деца, а „медицинска процедура“ може да заврши со мали делови заглавени во носот или дишните патишта. Освен тоа, ваквите игри го разбудуваат интересот на детето за вистински шприцеви, ножици и таблети.

Совет: Купете комплет кој нема ситни делови, шприцеви или алатки направени за да проверка на носот или устата.

6. Мускули и гуми за пливање

Овие производи не ја гарантираат безбедноста на децата во водата а голем дел од нив содржат и токсичен изофорн, фенол и хексанон кои можат да предизвикаат долготрајни иритации на кожата и други проблеми, при што првите две се канцерогени.
Совет: Големината на гумата и мускулите треба строго да се прилагоди на големината на детето, користени под надзор на возрасни и да не се носи повеќе од половина час.

5. Играчки со батерии

Рамните батерии личат на бонбони, и вашето дете ќе сакаат да ги вкусат. Нивната големина и форма овозможуваат лесно голтање, а литиумот во нив може да предизвика сериозни труења и изгореници.
Совет: Батериите треба да бидат заштитени со пластични панели фиксирани со завртки.

4. Играчки-пиштоли

Децата често го занемаруваат растојанието од кое треба да ја користат играчката и така често доаѓа до повреди на лицето, дури и ако се работи за вода.

Совет: Купете играчки што доаѓаат со заштитни очила или купувајте вакви очила одделно.

3. Магнети

Оваа популарна магнетна играчка честопати може да се види како „3+”, но, всушност, таа е наменета за тинејџери постари од 14 години. Во обид да ги отстранат магнетните топки со нивните заби, децата често не голтаат една, туку неколку наеднаш. Кога се внатре, овие силни магнети се закачуваат едни на други и ги израмнуваат цревните ѕидови.

Совет: Магнетните играчки се посигурни кога се обложени со пластика.

2. Балони

Кога ќе пукне балонот може да му го оштети слухот на детето или пак мало дете да проголта парче од пукнатиот балон. Затоа балонхите се препорачуваат за деца над 8 години.

Совет: Не купувајте балони со силен мирис.

1. Фиџет спинер

При вртењето може да испадне некој дел и детето да го голтне или пак да го повреди. Покрај тоа, таквата играчка го спречува детето да се концентрира, што доведува до проблеми во учењето. Во неколку држави во САД, употребата на спинери во училиште е забранета со закон.

Совет: Заменете го фиџет спинерот со друга покорисна играчка за Вашето дете.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/07/15000910-30806360-1-0-1499255060-0-1499317103-0-1499325486-1499325489-650-1-1499325489-650-8432011f67-1499668532.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/07/15000910-30806360-1-0-1499255060-0-1499317103-0-1499325486-1499325489-650-1-1499325489-650-8432011f67-1499668532-400x214.jpgМилена СтанишковскаРодителиСоветиДетето се развива и учи за светот преку играчките. Но има одредени играчки кои повеќе ќе му наштетат отколку да му помогнат. Ова се неколку од најопасните играчки од кои би можело да се повреди Вашето дете. 8. Играчки со пропелери Хеликоптери и други играчки со пропелери се наменети за тинејџери....Секој ден нешто свежо