8 корисни работи што сите треба да ги носиме со нас во случај да се најдеме во опасна ситуација

Склони сме да мислиме дека може да се случи нешто лошо, но не сакаме да преземеме мерки да го спречиме тоа. Подобро е да го минимизирате ризикот и секогаш можете да носите со себе едноставни секојдневни предмети што можат да се користат како алатки за преживување доколку е потребно. На пример, ќесичките со патент имаат најмалку 4 начини на употреба, во случај на несреќа.

Ви препорачуваме да ги погледнете овие 8 предмети што буквално би можеле да ви го спасат животот еден ден. И со оглед на тоа, се надеваме дека никогаш нема да морате да ги користите овие совети.

1. Сол

Освен што го подобрува вкусот на храната, солта може да се користи како алатка за заштита. Кога сте во опасност, фрлете сол во лицето на напаѓачот, насочувајќи се кон очите. Тоа ќе ви помогне да добиете некое време за да побегнете. Покрај тоа, ако се најдете на мраз или на некоја лизгава површина и не можете да одите, фрлете малку сол за да избегате безбедно.

2. Лажен паричник

Може да се користи како мамка. Додека бегате, фрлете лажен паричник, па крадецот ќе застане да го земе. На овој начин, нема да изгубите ниту еден ваш важен документ или пари и ќе можете безбедно да избегате од напаѓачот.

3. Шише за повеќекратна употреба

Шишето за повеќекратна употреба може брзо да стане алатка за самозаштита. Прикачете го на вашиот ремен и започнете брзо да го вртите. Се надеваме дека никогаш нема да бидете во ситуација кога ќе треба вака да се заштитите, но оваа алатка ќе им помогне на оние што треба.

4. Рачен часовник

Рачен часовник поставен на тупаницата може да се користи за самозаштита или за да се скрши стакло кога треба да избегате. Покрај тоа, да знаете колку е часот во секое време е корисно особено  ако сте изгубени во природата. Да знаете колку време останува до зајдисонце, кога да изградите или да најдете засолниште или колку долго сте биле без вода, е корисна работа.

5. Четка за коса

Веројатно веќе имате четка за коса во чантата, но освен што е практична алатка за чешлање, може да ви помогне да се заштитите. Користете ја за да го нападнете криминалец, целете кон очите. Плус, многу четки за коса може да се користат за да се сокријат пари и личната карта. Многу модели лесно се расклопуваат и можат да го сокријат она што мислите дека може да ви помогне еден ден. И ако некој сака да ве ограби, никогаш нема да ја земе четката за коса.

6. Конец за заби

Тоа нема да зафаќа многу место, и вашиот стоматолог ќе ви биде благодарен ако го користите,  плус има многу потенцијални намени во случај да се случи нешто лошо. Можете да го користите наместо завој, да исечете храна, да направите врвка за чевли, да фатите риба, па дури и да врзете некого. Иако е толку мал и корисен во секојдневниот живот, никогаш не би знаеле колку потенцијални употреби може да има ако се најдете во опасност.

7. Зиплок кесички

Ќесичките со патент не заземаат многу простор и можат да ги заштитат вашите работи од вода. Имало случаи кога телефон што се чува во нешто водоотпорно спасил човечки животи. Можете да чувате документи, како вашите медицински информации, листа на вашите алергии или броеви на роднини во овие ќеси во случај да ви требаат.

8. Шише со парфем што може да се полни

Можете да користите мало шише што може да се полни и да го наполните со вода и сапун бидејќи ќе функционира на ист начин како и солзавец. Целта е привремено да го заслепите напаѓачот, а потоа да побегнете. Можете исто така да го користите вашиот парфем или дезодоранс како импровизирана алтернатива на солзавец.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *