1 од 4 парови избираат да спијат во посебни кревети. Иако темата сè уште се смета за табу, придобивките може да бидат значителни. Дури и највљубениот пар може да почувствува потреба да ги поминува ноќите одвоено ако нивните навики за спиење се разликуваат. Ова не треба да се гледа како проблем во врската, туку како средство за подобрување на квалитетот на вашиот сон.

Направивме истражување и сакаме да ви ги претставиме некои од придобивките што ќе можат да ги искористат паровите кои спијат одделно.

1. Вашиот сон нема да биде прекинат.

Лишувањето од сон не е нешто за кое треба да се шегувате, бидејќи може да предизвика проблеми со срцето, депресија, па дури и дијабетес. И ако не спиете добро во ист кревет со партнерот, треба да го промените ова. Жените се почувствителни на звуците околу себе, па ако нивниот партнер ‘рчи, најверојатно ќе се разбудат среде ноќ.

2. Се будите среќни и подмладени.

Ова е резултат на спиење без никакви нарушувања. И двајцата партнери се будат енергични и се чувствуваат како да можат да се соочат со својот живот со поголем фокус и контрола. Тие се исто така се ментално и физички поздрави и не се чувствуваат огорчени еден кон друг поради какви било нарушувања на спиењето. На овој начин целата врска е подобра бидејќи се будат освежени и без никаков гнев.

3. Повеќе го цените партнерот.

Физичката интимност не е нешто што треба да го земате здраво за готово. Бидејќи нема да можете само да се свртите кон вашиот партнер и да се гушкате, ќе ви недостасува нивниот допир и повеќе ќе размислувате како да им пристапите и да поминете време заедно. Ова значи дека овој интимен аспект од вашиот заеднички живот не станува навика, туку прилично возбудливо изненадување што ве држи и двајцата во исчекување.

4. Расправиите може да се намалат.

Кога 2 лица спијат лошо, нивната толеранција е значително помала и тие се нафрлуваат на еден на друг. Исто така, недостатокот на сон ги прави луѓето помалку сочувствителни кон туѓите емоции, нешто што е од витално значење во врската. И не само тоа, туку и од најмала работа  може да започнат повеќе кавги. Напротив, кога двајцата партнери спијат добро, тие можат да ги третираат малите проблеми разумно и ефикасно да ги решат.

5. Ќе уживате во „вашето време“.

Многу потребниот тајм-аут ќе ви помогне и на двајцата да ги наполните батериите и да изградите подобар однос со себе. Можете да читате книга, да го гледате вашето омилено шоу или да направите некоја медитација пред да заспиете. Можете исто така да го искористите тоа време за да комуницирате со вашите пријатели и да се фокусирате малку на нив.