Пиењето ракија може да донесе здравствени придобивки, се разбира, ако не се претера со количината.

Прекумерните количини ракија, како и секој друг алкохол, дефинитивно ќе го намали векот на животот, но со умерена количина, тој може да биде продолжен. И тоа е така затоа што антиоксидансите помагаат за борба против слободните радикали, кои се главна причина за возраста.

Го ублажува стресот

Ако пиете во умерени количини, ракијата има ефект врз нервниот систем, да се релаксира. Повторуваме – само ако се пие умерено!

Го намалува на ризикот од мозочен удар и инфаркт

Ракијата спречува натрупување на холестерол во кардиоваскуларниот систем и помага да се намали количината на холестерол. И сето тоа на крајот драстично го намалува ризикот од инфаркт и мозочен удар.

Помага во превенцијата на настинки

Можеби не сте знаеле дека ракијата може да послужи како одличен сируп за кашлица. Исто така, алкохолот помага да ги убиете сите бактерии во грлото. Најдобар ефект ќе биде постигнат ако ја помешајте со топла вода и лимон.

Го спречува дебелеењето

За разлика од некои “природни” сокови, ракијата е со малку калории! Пиењето ракија го намалува холестеролот во крвта и не дозволува дебелеење.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/05/alcohol-1278881__340.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/05/alcohol-1278881__340-400x214.jpgDijana IlievaОпшто здравјеЗдравјеПиењето ракија може да донесе здравствени придобивки, се разбира, ако не се претера со количината. Прекумерните количини ракија, како и секој друг алкохол, дефинитивно ќе го намали векот на животот, но со умерена количина, тој може да биде продолжен. И тоа е така затоа што антиоксидансите помагаат за борба против...Секој ден нешто свежо