Јачменот поседува посебен микс од влакна кои го забрзуваат метаболизмот, го намалуваат апетитот, нивото на шеќер во крвта.

Потрошувачката на леб и други производи, изработени од јачмен би можела да ги реши проблемите со дебелината, болестите на срцето и дијабетес, судејќи по новото истражување.

Научниците од здрави лица побарале три дена да јадат леб од цели зрна јачмен за ручек, ужина и вечера.

По последниот оброк на крајот од секој ден, тестовите покажуваат дека метаболизмот им се забрза, а биле намалени и нивото на шеќер во крвта и инсулинот.

До ова доаѓа кога специјалниот микс од влакна во зрното од јачмен доаѓа до стомакот – го стимулира зголемувањето на добрите бактерии и ослободување на важни хормони.

Научниците се надеваат дека луѓето во иднина ќе почнат почесто да консумираат јачмен во сите свои јадења – салати, супи, гулаши или како алтернатива на ориз и компири.