Во младоста, изборот на фризура и не е толку тежок- Повеќето дами на таа возраст размислуваат похрабро и претпочитаат да експериментираат, без конкретна замисла, се препуштаат на фризерот.

Но, сосема поинаква е ситуацијата за дамите на 40-годишна возраст, бидејќи им е потребна фризура која ќе ги сокрие недостатоците на лицето, ќе даде природен волумен на косата, а истовремено, фризура која ќе биде лесна за одржување и совршена за сите пригоди.

Токму сите овие наведени карактеристики ги содржат следните 11 модерни фризури, кои се идеални за возрасните дами: