Токсичните луѓе се предизвик за логиката. Некои немаат поим од негативното влијание што го имаат врз околината, други доживува вистинско задоволство да создаваат хаос и да ги срамат останатите.

Затоа е важно да се знае како човек да се чува од нив и да не дозволува тие да му ја одземаат енергијата и времето.

Едно германско истражување покажува колку се опасни токсичните луѓе. Тоа покажува дека негативните емоции кои тие ги предизвикуваат, го тераат мозокот да запаѓа во стрес. А тоа последователно води до сериозни повреди врз организмот.

Способноста да се контролираат емоциите и да се прифатат различните форми на притисок има директна врска со распоредувањето на способностите. Успешните луѓе обично ги идентификуваат токсичните луѓе и брзо ги неутрализираат.
Погледнете ја оваа листа од 10 видови на токсични лица кои се најопасни.

Озборувачи

“Големите умови разговараат за идеите, средните за настаните, а малите за луѓето” – Елинор Рузвелт.
Озборувачите се хранат од несреќата и неуспехот на другите. Тие се радуваат на секој непромислен потег во приватниот и професионалниот живот на другите и воопшто не им е гајле дека со тоа ги повредуваат. Погледнете наоколу – има премногу позитивни и интересни луѓе, од кои можете да дознаете многу, не вреди да се занимавате со оние кои го губат целото време, за да ги оговараат колегите и познаниците и да си наоѓаат прилики да се радуваат.

Премногу темпераментни

На некои луѓе им недостасува целосна контрола врз емоциите. Тие постојано се нервираат, создаваат чувство врз вас и често сметаат дека вие сте причината за да се чувствуваат лошо. Тие не штетат директно, но развивањето на емоциите со и без причина ги тера околните да се чувствуваат непријатно поради нив. Најопасното е дека овој тип луѓе гледаат на блиските и познатите како на канта за емоционален отпад.

Жртви

Жртвите се тешки за идентификување, бидејќи првично се симпатизери на проблемите. Но колку повеќе време поминува, станува јасно дека нивната потреба од вас станува опсесија. Жртвите ја отфрлат персоналната одговорност и ја претвораат во планина секоја ситна прецка на патот. Тие не сакаат да учат од своите грешки. “Тагата е неизбежна, но страдањето е избор” – тоа е нивната желба за да страдаат постојано.

Ексцентрични

Ексцентрични подмачкано со рамнодушност, така се однесуваат кон околните. Кога човек комуницира со нив, останува со чувството дека е сам. Тие се тука само кога станува збор за самите нив. Контактот се остварува кога ќе почнете да ги фалите нивните неверојатни способности и да ја фалите нивната самодоверба. Тоа сепак тоа не е добро за вас самите.

Зависници

За зависниците тревата на другите е секогаш по зелена од нивната. Дури и кога им се случуваат големи и интересни настани, тие не чувствуваат никакво задоволство. За нив работите што ги прават другите се секогаш подобри и изгледаат поубаво. Трошење на Вашето време покрај зависниците е опасно, бидејќи тие ќе ве натераат да ги потценувате сопствените достигнувања и успеси.

Манипулатори

Манипулаторите Ви го цицаат времето и енергијата зад фасадата на пријателството. Често пати е тешко да ги откриете, бидејќи користат секакви потфати, за да се претстават како добронамерни. Знаат што ви се допаѓа, што ве прави среќни, што мислите за забава и ги користи овие информации како дел од скриените намери. Манипулаторите секогаш сакаат нешто од Вас и ако подлегнете, тие ќе земаат се без да Ви дадат нешто. Крајната цел е да Ве користат поради сопствениот просперитет.

Дименторите

Зборот е измислен од авторката на “Хари Потер” Џ. К. Роулинг. Дименторите немаат очи, туку само уста со најстрашното оружје – бакнежот на диментор. Така тие ja цица душата на жртвата преку устата. Овие суштества не простуваат, сакаат само да се хранат. Авторката на книгата Џ. К. Роулинг вели дека ја презела идејата за овој лик од силно негативните луѓе. Тие го наметнуваат песимизмот и негативниот однос кон светот на секој. За нив секогаш чашата е половина празна, тие се способни да го изнесат стравот на секој кој контактира со нив. Истражување на американскиот универзитет “Нотр Дам” покажува дека студентите сместени во една соба со силно негативни луѓе имаат тенденција да развијат депресија.

Лажговци

За да имате успеси во некоја дејност, треба да имате опкружување од успешни луѓе, на кои секогаш можете да им верувате, да сметате и кои ќе одговорат кога ви треба. На лажговци сепак не може да се потпрете. Тие ги држат сите во тензија, бидејќи не е јасно дали ја зборуваат вистината или се обидуваат да ги измамат. Лажговци се луѓе кои никогаш не превземаат одговорност и вина, а секогаш се обидуваат да ја пренесат на другите. Оваа атмосфера на несигурност е исклучително исцрпувачка. Елиминирајте ги лажговците за цел живот. Добрата вест е дека тие релативно брзо се откриваат, бидејќи често се фаќаат и откриваат во лажните зборови и ветувања.

Осудувачи

Осудувачите се премногу директни и не размислуваат дека понекогаш нивните зборови можат да навредат или да се неправедни. Тие се способни да ги превртат работите, кои се возбудливи и ве интересираат, за да се чувствувате ужасно. Наместо да ја ценат различноста и да ја разбираат, тие веднаш изрекуваат казни. Нивното мислење е само субјективно, тие никогаш не грешат. Со такви личности околу вас тешко дека ќе бидете свои, тие нема да ви дозволат да сте искрени.

Арогантни

Ароганцијата е лажна самодоверба, која обично маскира комплетен недостаток на внатрешни потпори. Според некои истражувања ароганцијата е често поврзувана со непремостливи проблеми на работното место. Овој тип луѓе имаат просечни остварувања и се непријатни на повеќето колеги.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/05/costume-15847__340.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/05/costume-15847__340-226x214.jpgDijana IlievaСоветиНекатегоризираноТоксичните луѓе се предизвик за логиката. Некои немаат поим од негативното влијание што го имаат врз околината, други доживува вистинско задоволство да создаваат хаос и да ги срамат останатите. Затоа е важно да се знае како човек да се чува од нив и да не дозволува тие да му ја...Секој ден нешто свежо