Ако живеете во куќа со двор и со многу цвеќиња, тогаш сте свесни дека грижата за убавината на градината понекогаш се граничи со крстоносна војна.

Ние ви предлагаме неколку природни методи за да се радувате на преубавата убавина на цвеќето, кои ја дополнуваат надворешниот атмосфера на домот.

Против лиснати вошки

500 г свежа коприва (пред цветање) се потопува со 4 л вода, треба да стои 12 до 24 часа. Без разредување се прска против лиснати вошки.

Против прашкаста мувла

500г свежа или 150г исушена полска пршлика (коњско опавче) се потопува во 4л вода и да стои околу 24 часа, а потоа се вари 1 час. Кога ќе се лади се цеди и се разредува во сооднос 1: 5. Со така подготвената течност се прскаат лисјата и се наводнува растението.

Против габични инфекции

1 средно чешне лук се вари со 1 л вода. Потоа се цеди и се остава да се излади. Потоа се користи за прскање, без да се разредува. Има ефект и против грини.

Против инсекти

1 полна лажичка пелин се вари во 1 л вода. Се цеди и се остава да се излади. Се прска неразреден против инсекти. Помага исто и против мравките.