Хемоглобинот игра клучна улога во организмот. Тоа е протеин во црвените крвни клетки, кој го пренесува кислородот во целото тело. За жал, повеќето луѓе во денешно време имаат ниско ниво на хемоглобин, поради болести на бубрезите , менструација, бременост, хранливи дефицити, како и различни видови на рак. Кога не се контролира, пониското ниво на хемоглобинот може да доведат до анемија. За среќа, постои храна која може да помогне за зајакнување на нивото на хемоглобинот по природен пат.

1. Лубеница: редовното јадење лубеници може да го зголеми нивото на хемоглобинот и да ви помогне да останете хидрирани. Овој плод има високи вредности на железо и витамин Ц и може да ја подобри вашата крвна слика. Консумирајте барем едно парче лубеница на ден.

2. Калинка: овој плод има голем број на предности. Содржи витамин Ц. Овој витамин ја зголемува апсорпцијата на железо во крвта. Слободно можете да го јадете семето или да си направите сок од калинка.

3. Грозје: сувот грозје содржи железо, што помага за зголемување на нивото на хемоглобинот. Додаде го кон житариците или со јогурт.

4. Цвекло: не е тајна дека повеќето спортисти пијат сок од цвекло. Па, вие исто така може да имате корист од оваа суперхрана. Чаша црвено цвекло има околу 1,1 mg железо.

5. Урми: докажано е дека го подобруваат здравјето на срцето и го намалуваат ризикот од дијабетес. Тие исто така можат да го зголемат нивото на хемоглобинот, бидејќи содржат железо. Но, јадете ги во умерени количини, ако сакате да ја намалите Вашата тежина.

6. Црна црница: тоа се едни од најздравите овошја и тие содржат многу железо. Тие исто така содржат протеини и влакна, што ги прави идеални за слабеење.

7. Тиква: тиквите содржат витамин Ц и како што е споменато погоре, овој витамин го зголемува нивото на железо. Можете исто така да имаат корист од јадење семки од тиква – тие содржат железо и протеини.

8. Јаболко: овој плод содржи хранливи материи, потребни за зголемување на хемоглобинот – железо и витамин Ц. Може да се јаде самостојно или да го додадете во салати.

9. Сини сливи: сините сливи може да помогнат при дигестивни проблеми, бидејќи тие содржат растителни влакна. Тие исто така го стимулираат производството на хемоглобин, поради нивната содржина на железо. Само не јадете премногу од нив, бидејќи тие се со висока содржина на фруктоза.

10. Мешунките: редовното јадење на леќа, грав, грашок и така натаму може да го зголеми нивото на железо.