Многу е важно да го намалиме стресот, да го подобриме начинот на живот и да се обрне внимание на храната што ја консумираме . Постои производ кој влијае позитивно во борбата против високиот крвен притисок и регулирањето на холестеролот – тоа се урмите .

Урмите спречуваат мозочен удар

Тие содржат калиум – минерал кој го спречува мозочниот удар и ја подобрува состојбата на нервниот систем. Препорачаниот дневен внес на калиум е 400 мг.

Урмите го регулираат нивото на холестерол

Тие ги прочистува крвните садови и не дозволуваат да дојде до нивно запушување. Затоа урмите го регулираат нивото на штетниот холестерол.

Урмите го регулираат крвниот притисок

Урмите содржат доволно натриум, калиум и магнезиум. 5 или 6 урми содржат околу 80 мг магнезиум, кој влијае позитивно на крвниот притисок. Високиот крвен може да се регулира со околу 370 мг магнезиум.

Урмите го зајакнуваат срцето

Потопете 2 или 3 урми во вода во текот на ноќта. Наутро тие ќе бидат идеално дополнување на житниот појадок.

Урмите спречуваат дијареја

Калиумот спречува дијареја, бидејќи ги зајакнува добрите бактерии во организмот.

Урмите имаат висока содржина на железо

Железото е многу корисно за луѓе кои страдаат од анемија, како и за бремени жени. 100 грама урми содржат 0,9 мг железо, а тоа е 11% од препорачаната дневна доза. Железото влијае позитивно на хемоглобинот и на црвените крвни зрнца.

Урмите ја контролираат тежината

Земањето на урми на гладно секое утро влијае позитивно врз фигурата и помагаат во губењето на килограмите. Имајте на ум дека урмите содржат шеќер и не е препорачливо да се консумира во големи количини.