Во екот на есента, јаболката се првиот и совршен избор за подготовка на вкусни десерти, а токму денес ви откриваме златен рецепт за домашна пита, за која не треба да биде професионалец да ја направите, а резултатите ќе бидат едноставно светски! Прочитајте во продолжение што ви е потребно.

Златна есенска пита

Во екот на есента, јаболката се првиот и совршен избор за подготовка на вкусни десерти, а токму денес ви откриваме златен рецепт за домашна пита, за која не треба да биде професионалец да ја направите, а резултатите ќе бидат едноставно светски! Прочитајте во продолжение што ви е потребно.
Вкупно време1 час
Оброк: Десерт
Кујна: Американска
Клучни зборови: пита, јаболка
Порции: 4

Состојки

  • 1 јајце
  • 2 јаболка
  • 80 мл кисело млеко
  • 60 гр шеќер
  • 60 мл сончогледово масло
  • 10 гр путер
  • 10 гр пециво
  • 1 прстофат сол
  • 150 гр пченично брашно
  • 1 супена лажица јаболков оцет
  • По вкус шеќер во прав

Начин на подготовка

  • Измешајте ги јајцето, солта и 60 гр шеќер. Додадете ги киселото млеко и маслото и добро измешајте ги сите состојки заедно до добивање на една соединета смеса. Пресејте ги брашното и пецивото, додадете го оцетот и замесете го тестото.
  • Исечете ги јаболката на кругови.
  • Премачкајте го садот со масло и нанесете го преостанатиот шеќер. Поставете ги прво круговите од јаболката, а потоа одозгора рамномерно исипете го тестото. Покријте го садот со капак и гответе ја питата на слаб оган.
  • Кога питата ќе се затегне, поставете парче хартија за печење меѓу садот и капакот, потоа покријте го садот со капакот и гответе уште малку.
  • Свртете ја питата наопаку, со хартијата одоздола, со цел да ја испечете и од другата страна.
  • На крај, нанесете шеќер во прав врз питата и истата сервирајте ја.