Денес ви откриваме како најлесно да приготвите зелка во тегла и притоа истата да остане свежа и крцкава дури до летото, благодарение на овој практичен бабин метод, со кој едноставно нема да погрешите. Еве за што станува збор!

Зелка во тегла

Денес ви откриваме како најлесно да приготвите зелка во тегла и притоа истата да остане свежа и крцкава дури до летото, благодарение на овој практичен бабин метод, со кој едноставно нема да погрешите. Еве за што станува збор!
Оброк: Прилог
Кујна: Балканска
Клучни зборови: кисела зелка, зелка во тегла
Порции: 4

Состојки

  • 24 кг свежа зелка
  • 4 кг моркови

За маринадата (за 1 литар вода)

  • 1 супена лажица шеќер
  • 2 супени лажици сол

Начин на подготовка

  • Исечете ја секоја зелка на 4 парчиња, а потоа темелно исчистете и отстранете ги тврдите делови од истите. Исечете ја зелката на тенки парчиња или изрендајте ја.
  • Во длабоко тенџере, со рака добро измешајте ги зелката и морковите (претходно изрендани). Најдобро е да ја додадете зелката на двапати, притоа со дрвен чук, добро да ја истолчите истата во тенџерето, за да омекне. Повторете ја постапката и за целото количество зелка.
  • Следно, пригответе ја маринадата. Додадете го потребното количество на сол и шеќер во длабоко тенџере, а потоа додадете го и соодветното количество на вода и добро измешајте ги сите состојки заедно, додека да се растворат солта и шеќерот.
  • Готовата маринадата додадете ја при зелката, така што на секои 2 кг зелка, додадете 1 литар маринада.
  • Со цел целката да биде целосно потопена во маринадата поставете тежина врз истата, односно поставете прво дрвена даска, а потоа врз истата поставете соодветен тежок предмет, како на пример, камен.
  • Затворете го тенџерето со капак и оставете така смесата да отстои 3 дена. На 3-от ден ќе забележите по површината ќе забележите меуричиња од водата, а тоа е знак дека зелката започнала да се маринира правилно.
  • Сега извадете ја зелката и складирајте ја во неколку садови, притоа оставете ја да отстои неколку часа (по можност, цела ноќ). Следно утро добро складирајте ја во тегли и затворете ги теглите со капаци. Поставете ги теглите на ладно место, а може едноставно тоа да биде и на балкон.