Истакнатите англиски научници се способни било што да го кренат до рангот на науката, па дури и нешто толку примитивно, како приготвувањето јајца.

Лабараториските асистенти при одделот „Медицински испитувања“, при Универзитетот во Бирмингем, внимателно ги проучуваа хемиските реакции кои повремено се јавуваат при варењето на јајца. Експертите заклучија: Водата од варењето на јајцата не треба да ја фрлате.

Својства на водата од варењето на јајца

90% од јајцето му припраѓаат на калциум карбонатот. Тој содржи уште 27 елементи, вклучувајќи го и фосфорот, флуор, мед, силициум и цинк. При варењето на јајцата, водата се заситува со калциумови јони и други микроелементи.

Калциумовите јони се толку незначајни, што можат да излезат надвор од органската клетка. Во внатрешноста, тие пак, предизвикуваат хемиски реакции во клетката преку синтеза на хранливи материи.

Ова својства на водата при варењето на јајцата е особено важно за градинарите и земјоделците. Набљудувањето на хемиските реакции откри дека оваа вода го зголемува растот на зелената маса кај растенијата за неверојатни 10 пати.

Семињата од растенијата потопени во оваа вода и цветовите редовно полевани со истата, не само што ги ослободуваат билките од сите штетници и болести, туку ги поттикнуваат да растат во извонреден раскошен облик.

Дополнително, покрај стимулираниот раст на растенијата, водата од варењето на јајцата, помага да се одржува киселоста во почвата, а тоа е многу важно за растенијата, бидејќи врз нив најмногу влијае неутралната средина.

Како да ја користите водата во која сте ги вареле јајцата?

Откако јајцата ќе бидат приготвени, водата одделете ја во посебен сад, а јајцата потопете ги во ладна вода.

Водата во која се вареле јајцата може да ја користите за полевање на вашите цвеќиња во домот, како што тоа вообичаено го правите. Може семињата да ги потопите, а листовите да ги прскате со истата вода.

Растенијата на кои најмногу им е потребна оваа вода, односно кои страдаат од недостиг на калциум лесно можат да се забележат: Имаат листови со суви врвови и кафеави дамки.