Секој знае дека лимон е корисен за нас поради високото ниво на витамин Ц. Го користиме со чај, при готвење и лекување на настинка.

А сепак тоа не се сите својства на лимон.

Еве какви други бенефиции може да донесе лимонот, ако го поставите до креветот.

Ќе се релаксирате

Мирисот од лимон го смирува нервниот систем, ја намалува анксиозноста и помага за олеснување на тензиите по напорниот ден. Ако немате етерично масло од лимон, користете парче лимон.

Вашата концентрација и внимание ќе се подобри

Ако секој ден го вдишувате мирисот на лимонот, ќе станете поконцентрирани и менталната активност и меморијата се подобруваат. Дури и на работното место луѓето прават помалку грешки, ако има мирис на лимон. Овој заклучок е направен од јапонски научници.

Расположението ви се подобрува

Етерично масло од лимон е докажано средство против депресија. Затоа, ако сте ги пробале сите лекови, а не ви помогнале, обидете се со лимонот.

Воздухот се чисти од микробите

Лимонот не само што има пријатен мирис, има и бактерицидни својства. Тој го чисти воздухот во просторијата.

Нема повеќе висок крвен притисок

Многу луѓе страдаат од хипертензија и лимонот може да помогне и тука. Мирисот го намалува крвниот притисок.

Инсектите нема да ви загрижуваат

Мравки, муви, комарци и други инсекти е малку веројатно да останат во куќа која има мирис на лимон. И нема потреба да се трошат пари за хемиски репеленти. За уште поголем ефект пресечете еден лимон на половина и забодете во него неколку зрна каранфилче.