Смартфоните може да имаат животен век од 2-10 години во зависност од брендот, но најважно од вашата употреба. Ако го заштитите од оштетување, паметно ја користите батеријата и ги ажурирате вашите апликации, тогаш ќе му помогнете да опстане подолго. Но, не е важно само да знаете што треба да правите, туку и што не треба да правите под никакви околности.

Сакаме ве предупредиме за неколку вообичаени грешки што ги прават луѓето кога станува збор за електроника.

Никогаш не користете метални иглички за чистење на приклучокот за полнење.

Металните предмети, како иглички, ножеви или пинцети, може да го изгребат приклучокот на телефонот и да ви создадат повеќе проблеми. Една од најдобрите 2 опции е чепкалка за заби, која е доволно мала за да се влезе во внатрешноста на приклучокот и да ги исчисти сите рабови. Втората опција е воздушен компресор кој може да ја издува целата прашина.

Не го оставајте телефонот изложен на сонце.

На некои од вас можеби им е погодно да го полнат телефонот додека стои покрај прозорецот. Сепак, ова е бесмислено бидејќи на вашиот телефон веројатно му ќе треба подолго време да се полни бидејќи изложувањето на сонце го забавува процесот на полнење. И не само тоа, туку екранот многу брзо ќе ја апсорбира топлината и во најлошото сценарио, вашиот телефон може да се прегрее и да се исклучи за да се заштити.

Не дозволувајте батеријата да достигне 0% пред да ја наполните.

Најдобриот процент на траење на батеријата е помеѓу 20%-80%. Никогаш не треба да дозволите вашиот телефон да падне на 0% пред да го наполните, а ако го наполните до над 80% може да ја оптоварите батеријата. Идеалното сценарио би било да се наполни до 50%, така што половина од јоните на литиум се во слојот од литиум кобалт оксид, а другата половина се во слојот на графит. Сепак, ова можеби не е многу практично за многумина од вас, затоа чувајте го на 80%.

Не ставајте го телефонот премногу често под вода, дури и ако е водоотпорен.

Некои производители ќе речат дека вашиот телефон може долго да издржи под вода, но ова доаѓа со неколку исклучоци. Не се препорачува да го носите телефонот во вода со вас без причина. Водоотпорниот телефони е добар ако случајно паде во локва или се намокри на дожд, но нема да биде паметно да го држите под вода долго време. 5-30 минути е разумно време.

Сепак, можеби ќе треба да избегнувате често да го потопувате телефонот во вода. Изложеноста на влажност може да предизвика оштетување на хардверот што ќе ве чини многу пари.

Не преземајте апликации од непроверени продавници.

Многу луѓе се обидуваат бесплатно да преземаат апликации од сомнителни продавници за да не мора да плаќаат за оригиналните верзии. Сепак, тие не сфаќаат дека со преземањето на апликацијата, тие преземаат и штетен малициозен софтвер. Затоа треба да се придржувате до официјалните продавници за апликации кои имаат оценки и прегледи за сите апликации. За дополнителна помош, проверете дали вашата антивирусна програма е вклучена за да може да открие каков било малициозен софтвер што се обидува да влезе во вашиот уред.

Не полнете го телефонот преку ноќ.

Производителите на мобилни телефони, како Apple, велат дека е штетно да го оставите телефонот да се полни преку ноќ. Тоа е затоа што вашиот телефон штом ќе достигне 99%, ќе треба да вложи двојно напор за да се наполни до 100%. Исто така, како што споменавме погоре, повеќето производители велат дека е најдобро да се наполни телефонот до 80%, нешто што нема да се случи ако е приклучен цела ноќ.