Никогаш не знаеме кога ќе ни треба едноставно решение за да ги разубавиме нашите домови или да го олесниме нашето секојдневие. Практичните трикови може да ви се најдат кога немате железна паричка за да отклучите количка во супермаркет или ако треба да ги исчистите валканите лажици. Честопати решението ни е пред нос и се решава со помош на разни предмети од домаќинството.

1. Користете го вашиот клуч за отклучување на количка во супермаркет.

Следниот пат кога ќе излезете во супермаркет, нема да се грижите дали имате железна паричка за количката. Наместо тоа може да користите заоблен клуч, што е прилично корисно бидејќи секогаш ќе го имате со себе. Едноставно ставете го заоблениот крај на клучот каде што обично би ставиле паричка и повлечете ја количката.

2. Користете железна паричка за да ги исправите лалињата.

Ако забележите дека вашите цвеќиња почнуваат да паѓаат и изгледаат малку тажно, тогаш можете да поставите монета во водата. Бакарот во паричката ќе ги „оживее“ вашите цвеќиња за кратко време.

3. Фотографирајте ги картичките за поени и попуст.

Наместо да ја полните чантата со картички за поени и попусти, можете едноставно да ги фотографирате. Фотографирајте го баркодот на задната страна, како и предниот дел на картичката, за да знаете кој бар-код на која картичка припаѓа. Потоа можете да го скенирате овој баркод во продавницата за да ги соберете вашите поени и попусти.

4. Користете паста за заби за чистење лажици извалкани од чај.

Сите имаме бар една омилена лажица со која редовно ги мешаме чајот и кафето, и не е изненадување што оваа лажица, колку и да ја миеме, секогаш изгледа валкано. Ова е предизвикано од танинската киселина во пијалоците, која исто така е одговорни за дамките на забите. За лажицата повторно да светне како нова, користете паста за заби.

5. Додадете малку шеќер во водата на вашите цвеќиња за да ги оживеете.

Кога вашите цвеќиња ќе почнат да венеат, истурете ја старата вода и ставете свежа вода со неколку лажици шеќер. Исечете околу еден сантиметар од дното на нивните стебленца под агол за да го зголемите внесот на вода. Во текот на следните неколку часа, гледајте како вашите цвеќиња почнуваат повторно да се креваат и да оживуваат.

6. Користете таблети за протеза за да ги отстраните дамките од пот од облеката.

Сите веројатно имаме најмалку една кошула или маица која е пожолтена од дамки од пот, и што и да пробаме, едноставно не можеме да ги отстраниме. Таблетите за протези може да бидат вашето решение за отстранување на овие дамки. Треба да ја ставите валканата облека во кофа со топла вода заедно со 1 до 3 таблети. Оставете да кисне еден час и ставете ја облеката во машина за перење.