6 промени што може да се случат со вашиот партнер откако ќе имате бебе и како да се справите со нив

Повеќето нови родители ќе се согласат дека децата додаваат многу стрес и индивидуално и на парот како заедница. Нивото на задоволство во врската нагло паѓа и борбите можат да се зголемат. Не е нешто што влијае само на брачните парови, туку и на сите парови кои го имаат детето заедно. Проблемот исто така се чини дека е универзален, а се засегнати партнери од сите социо-економски класи. Погледнете ги промените кои може да се случат и како можете да ги решите недоразбирањата.

1. Почесто се карате заради додадените должности.

Пред да пристигне бебето, многу е можно и двајцата партнери да работат со полно работно време. Но, сега, еден од вас мора да биде главниот негувател, што значи дека повеќето од домашните работи се на вас. Вашиот партнер доаѓа дома после работа и нема многу енергија да ви помогне, што прави да сте под стрес и ве разбеснува.

Решение: Наместо  се карате за тоа, можете љубезно да го замолите вашиот партнер да направи нешто специфично. Споменувањето на сите работи што треба да се направат не мора да го натера вашиот партнер да сака доброволно да ги прави. Ако им дадете јасни насоки што да прават и како да го сторат тоа, тоа веројатно ќе се направи за кратко време. Откако ќе завршат, обидете се да кажете „благодарам“, не како начин да им честитате, туку како доказ за вашата благодарност.

2. Вашите стилови на родителство се разликуваат.

Како двојка, можеби сте навикнале да не се согласувате во врска со секојдневните работи, како што е бојата на ѕидовите. Но, сега имате бебе во куќата и донесувањето одлуки за нив може да биде незгодно. Вие и вашиот партнер сте 2 различни луѓе и сосема е природно да не се согласите на моменти.

Решение: Важно е да ги слушаме гледиштата на другите. Нема „правилно“ или „погрешно“ и треба да донесувате одлуки засновани на она што е најдобро за вашето дете. Треба да го ставите егото на задното седиште и да дадете простор за конструктивна критика. Воздржете се од решавање на несогласувањата пред вашето дете, бидејќи тоа е нешто што ќе им испрати мешани сигнали.

3. Немате слободно време за себе или за вашата врска.

Пред да имате дете, имавте време да излезете и да уживате. Но, сега, вашето бебе го бара целото време и внимание. Заборавате да си дадете слободно време надвор од домаќинството, а вашата врска не е како порано.

Решение: Она што двајцата партнери треба да го сторат е да поминат некое време одвоено за да го задржат разумот. Пронајдете активност што секогаш ви се допаѓала и правете го тоа еднаш или двапати месечно. Сепак, веројатно ќе треба да ги намалите очекувањата и да се препуштите на омилената активност за помалку време отколку порано.

Исто така, треба да се обидете, како двојка, да имате ноќно излегување секогаш кога е можно. Едноставно, замолете некој член на семејство или близок пријател да ги чува децата додека сте излезени. Меѓутоа, ако почнете да забележувате дека вашата интимност исчезнува, треба да пробате терапија со двојки пред да стане предоцна.

4. Многу се грижите за парите.

Финансиската вознемиреност може да започне од првите денови на бременоста и да расте со години по раѓањето на детето. Не сте навикнале да храните друг човек, а мислата и пресметката на сите трошоци може да предизвикаат голем стрес врз вас и вашиот партнер.

Решение: Ако имате партнер, треба да започнете да заштедувате пари пред породувањето и да одлучите кој ќе биде главниот старател. Исто така, треба да одлучите колку долго еден од двајцата ќе биде на отсуство. Обавезно проверете го времетраењето на породилното отсуство што ви е дозволено да го земете, заедно со и која било друга државна помош за којашто имате право.

Можете исто така да се обидете да живеете со еден приход некое време пред раѓањето и да го зачувате вториот приход. Ова ќе ве подготви за дополнителните трошоци за грижа за децата и ќе ве спречи да купувате работи што не ви се потребни. Ако, пак, сте самохран родител, пресметајте го времето што можете да го поминете далеку од вашата работа. Ако вашите родители или пријател можат да се грижат за бебето додека сте на работа, тогаш ќе заштедите многу пари.

5. Вашиот партнер донесува одлуки без да ве консултира.

Кога сте во сериозна врска, вашите одлуки имаат влијание и врз вашиот партнер. И сосема е природно што ќе имате многу повеќе одлуки да донесете откако ќе пристигне бебето. И двајцата треба да направите многу компромиси сега повеќе од кога било. Сепак, кај многу парови, еден од двата партнери донесува соло одлуки без да се консултира со другата личност, и ова е нешто што често создава конфликт.

Решение: 3-те клучеви за донесување заеднички одлуки се комуникација, почит и доверливост. Треба да разговарате со вашиот партнер и да ја разберете неговата гледна точка. И кога ќе го направите тоа, треба да го почитувате и да не го критикувате. Исто така, важно е да имате доверба во вашиот партнер кога тој треба да донесе одлука самостојно и да не му судите постојано.

6. Вашите пријатели можат да престанат да вр посетуваат или да се јавуваат често.

Повеќето луѓе кои порано ги имавте околу вас сега ќе започнат да ја третираат вашата врска поинаку. Тие сфаќаат дека вашето бебе е ваш приоритет и може да направи чекор назад поради тоа. Исто така, немате толку време да им посветите и не знаејќи, можеби се оддалечувате сè повеќе и повеќе од нив.

Решение: Ако сè уште сакате и имате потреба да бидат наоколу, треба да им го кажете тоа. Кажете им точно за што ви треба помош. Ако изгледа дека не разбрале зошто не им се јавувате постојано, разговарајте со нив.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *