Не секој претпочита да приготвува пилешки гради, а често резултатот доведува до суво и невкусно месо. Токму за оваа цел, денес ви предлагаме да го пробате овој златен рецепт, кој нема конкуренција!

Похувано пилешко без брашно

Не секој претпочита да приготвува пилешки гради, а често резултатот доведува до суво и невкусно месо. Токму за оваа цел, денес ви предлагаме да го пробате овој златен рецепт, кој нема конкуренција!
Вкупно време45 минути
Оброк: Главно јадење
Кујна: италијанска
Клучни зборови: пилешко месо, похувано пилешко, пилешки гради
Порции: 4

Состојки

  • 2 пилешки филети
  • 3 јајца
  • 1 кафена лажица зачини за пилешко (по вкус)
  • 2 чешниња лук
  • 1 кафена лажица сол
  • 2 супени лажици нишесте
  • За пржење растително масло

Начин на подготовка

  • Исечете ги пилешките гради на долги парчиња. Потоа со острата страна од ножот, на секое парче направете 2 засеци, како што е прикажано на фотографијата, со цел зачините подобро да се апсорбираат во месото.
  • Одделете ги жолчките од белките. Следно, додадете ги лукот, зачините и солта.
  • Ако зачините содржат повеќе сол, имајте го во предвид ова, со цел да не го пресолите јадењето и додадете ги жолчките.
  • Добро измешајте го сето заедно и оставете го месото да се маринира 20 минути. За време на маринирањето, додадете нишесте врз пилешките гради и добро измешајте. Нишестето ќе го направи месото помеко и посочно. Изматете ги белките со прстофат сол.
  • Потоа секое парче месо потопете го во добиената смеса од белката и поставете ги да се пржат. Пржете ја секоја страна по 2 минути