Овој морнар-херој спаси четири мачки од брод што тоне

Додека четири мачки се давеа во морето крај брегот на Тајланд, морнар дојде на помош и ги спаси преплашените животни.

Морнарот Татсафон Саи во Вторникот на 2 Март добил итен повик, известувајќи го за запалени остатоци во Сатун, Тајланд. Уште облечен во панталоните, тој се нурна во водата и исплива за да помогне.

Додека 23-годишното момче пристигнало во бродот што тоне, сите осум членови на екипажот, пет бурманци и тројца тајландци, успеале да избегаат од пеколот и да се извлечат благодарение на рибарскиот брод што минувал. Но, на бродот останале четири мачиња, кои сега се давеа.

На снимките и фотографиите од инцидентот, можете да ги видите четирите преплашени животни кои се преселиле кон лакот и се групирале додека бродот тоне.

Тасафон мораше да се придвижи брзо, успевајќи да преплива преку 50 метри немирна плима и осека пред да стигне до бродот што тоне и да стави три мачки во стара вреќа со ориз и една на рамото. Во меѓувреме, пламените јазици продолжија да го зафаќаат бродот.

За среќа, мачките не беа повредени, со тоа што Татсафон успеа да исплива назад до својот морнарички брод без никакви проблеми. Остатоците, за кои се тврди дека се од стар дрвен рибарски брод, биле оставени да изгорат и да потонат во близина на островот Кох Аданг.

 

Говорејќи од оперативната единица за воздушна и крајбрежна одбрана на Кралската тајландска морнарица 491, Татсафон рече:

Кога пристигнавме, требаше да ги обезбедиме остатоците и да провериме дали се излеваат нафта. Но, ги забележавме мачките на бродот. Веднаш ја соблеков кошулата и облеков спасувачка јакна за да можам да скокнам во морето. Пламенот беше на задниот дел од бродот, но тој почна да тоне, па знаев дека морам да бидам брз.

Тој продолжи: Толку ми олесна што можевме да ги спасиме мачињата. Ќе се удавеа или умреа од жед ако влегоа во морето.

По нивното трауматизирачки инцидент, на дехидрираните мачки им беше дадена свежа вода додека се опоравуваа на морнаричкиот брод. Инаку, тие беа здрави без други повреди.

Во моментов животните се згрижени од страна на претставниците на морнарицата додека се трага по доодветен дом.

Гувернерот на Сатун, Екарат Лишен, рече:

Резервоарот за масло во потонатиот брод е склон на протекување, што ќе предизвика оштетување на коралните гребени или ќе се собере на морската површина. Сега работиме со сродни агенции за да контактираме и да се координираме со сопствениците на бродовите за да најдеме начин да ги средиме урнатините.

 

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *