Одлични совети за готвење од Кина кои треба да почнеме да ги практикуваме и ние

Некои луѓе го гледаат готвењето како нешто досадно, а други го третираат како забавен процес. Но, секој човек што поминува време на шпоретот се обидува да го направи својот оброк повкусен, поздрав и поубав. Користејќи одредени трикови за готвење, можете да ги постигнете овие цели, а триковите може да доаѓаат од различни култури.

Најдовме трикови за готвење што ги користат луѓето во Кина. Знаењето на овие тајни ќе им помогне на сите да готват вкусна храна.

Тие мијат го овошјето и зеленчукот во солена вода.

Луѓето во Кина добро ги мијат овошјето и зеленчукот. Ги исплакнуваат со вода од чешма, ги ставаат во солена вода, а потоа повторно исплакнуваат со вода од чешма.

Во 2006 година, кинеските научници спроведоа студија и докажаа дека солената вода ги отстранува пестицидите од зеленчукот и овошјето.

Тие варат совршен ориз без мерење.

Кинезите не треба да ги паметат точните количини на вода и ориз кога го варат. Тие само ја ставаат потребната количина ориз во тенџере и го ставаат показалецот до површината на оризот под прав агол. Се што треба да направат е да додадат доволно вода за да покрие една третина од показалецот.

Тие ги прават оброците попривлечни користејќи скроб (нишесте).

Многумина од нас се изненадени од тоа како кинеските готвачи можат да направат рибата и месото да изгледаат толку сјајни. Тајната е пченкарниот скроб што го користат во речиси секоја кујна во земјата. Кога станува збор за готвење на високи температури, нема сос што го прават без скроб.

Тие го омекнуваат месото со жолчка од јајце.

Луѓето во Кина знаат како секое месо да го направат помеко и полесно за јадење. За да се постигне ова, тие маринираат месо во жолчка од јајце околу 15 минути. Можеби звучи неубедливо затоа што ние обично користиме сок од лимон, оцет и други кисели работи.  Кинеските готвачи го објаснуваат ефектот на жолчка од јајце на овој начин: го прави месото посјајно и го штити за време на готвењето. Ова спречува испарување на течноста од месото, така што останува меко и вкусно.

Често варат месо пред да го печат/пржат

Луѓето во Кина ставаат сурово месо во вода, ја варат водата, а потоа ја отстрануваат водата и продолжуваат со печење/пржење. Постојат неколку причини за ова.

Прво, вриењето помага да се отстрани целата нечистотија и вишокот крв од месото. Второ, некои видови на месо, како на пример, свинско, омекнуваат. И конечно свареното месо подобро апсорбира зачини, така што станува повкусно.

Тие прават десерти со растителни производи.

Кинезите не користат многу шеќер во своите десерти, а џемот и чоколадото не се многу популарни таму. Тие користат растителни производи како сусам, грав и сладок компир за да ги засладат нивните десерти. Ова е причината зошто Европејците често мислат дека кинеските десерти не се благи. Можеби ова е причината зошто толку многу Кинези се слаби.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *