Разгледниците некогаш имаа големо значење и моќ, како за оние што ги испраќаа, така и за оние кои ги примаа. Ова е потврдено со неверојатната приказна за Едуард Т. Асенол од канадскиот град Кејп Егмонт на островот Принц Едвард.

Во далечната 1979 година, тој добил разгледница од неговата ќерка која била на одмор на островот Ванкувер во Британска Колумбија. Поточно, неговата ќерка му испрати сцена од зачудувачки замок направен од стаклени шишиња.

Зградата му се допадна толку многу што 66-годишниот Едуардо реши да изгради нешто слично во сопствениот двор. Почнал да тропа на вратите на пријатели, познаници, но и локални ресторани за да собере илјадници стаклени шишиња за неговиот проект. Тој ја поминал целата зима миејќи ги и отстранувајќи  налепници од шишиња.

Во пролетта 1980 година, тој започна да бетонира стаклени шишиња во форма на интересни куќи со димензии 6х4 метри. Неговите стаклени креации ги воодушевија локалното население кое го убедило да направи туристичка атракција.

И така, една година подоцна се родија Les Maison de Bouteilles или во превод куќите од шишиња. До 1984 година, Едуард Т. Асенол потроши повеќе од 25.000 стаклени шишиња со разни бои и големини за да изгради мини село.

И четири века подоцна, куќите со шишиња сè уште „гордо стојат“ на островот Принц Едвард во Канада. Деновиве тие повторно се отвораат за јавноста и може да се видат по цена од 8 канадски долари или околу 350 денари.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/img_2297-860x645.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/img_2297-400x214.jpgNatasa GeorgievskaНекатегоризираноРазгледниците некогаш имаа големо значење и моќ, како за оние што ги испраќаа, така и за оние кои ги примаа. Ова е потврдено со неверојатната приказна за Едуард Т. Асенол од канадскиот град Кејп Егмонт на островот Принц Едвард. Во далечната 1979 година, тој добил разгледница од неговата ќерка која...Секој ден нешто свежо