Нашата положба на спиење не ни кажува само дали ќе се разбудиме со болка во грбот. По се изгледа дека, тоа може да влијае на друг важен дел од нашите животи: на нашите приходи. Според истражувањето спроведено од OnBuy, оние кои заработуваат повеќе имаат слични омилени позиции за спиење, а истото важи и за оние кои заработуваат помалку.

Ние сме заинтригиран од резултатите од ова истражување и би сакал да ги споделиме со вас за да знаете дали треба да започнете да ја менувате положбата на спиење или не.

Одделот за мебел на OnBuy анкетираше 5.438 работници, кои откриле интересна врска помеѓу позицијата на спиење и приходот. Истражувањето покажа дека најчестата позиција на спиење е „фетус“, на второ место е „гушкачот на перници“, а на трето, „слободен пад“. Оние кои заработуваат повеќе претпочитаат позиции како што се „слободен пад“, додека оние со пониски примања имаат тенденција да избираат „фетус“ позиција или „гушкач на перници“.

„Слободен пад“

Според истражувањето се покажа дека оние кои спијат во позиција „слободен пад“ најверојатно ќе бидат успешни на работа. Според истражувањето, 29% од оние кои заработуваат повеќе од 75.000 долари годишно признаваат дека спијат во оваа позиција. И покрај тоа што е многу популарна положба за спиење, се верува дека „слободниот пад“ не е идеална за квалитетен сон. Иако спиењето на стомак може да го намали ‘рчењето, тоа е лошо за грбот и вратот.

„Војникот“

На второ место за повисоките заработувачи беше позицијата „војник“, која ја фаворизираа 23% од оние кои учествуваа во истражувањето. И има уште добри вести бидејќи позицијата е многу добра за нас затоа што нема никакво неприродно виткање на ‘рбетот, што ја намалува можноста за болка во грбот.

„Фетус“

Според истражувањето, „фетус“ е друга позиција од која би можеле да имате корист. Севкупно е најпопуларната позиција за спиење, но само 21% од луѓето под категоријата повисок приход спијат во неа. Тоа е веројатно и најдобрата позиција за нас кога станува збор за квалитетот на сонот. Исто така, може да го намали ‘рчењето и е одлична за спречување на болки во долниот дел на грбот.

„Гушкач на перници“

На четвртото место е „гушкачот на перници“, кој им е омилена на 13% од финансиски поуспешните луѓе.

„Мислителот“

Петтото место му припаѓа на „мислителот“, што го фаворизираат 9% од луѓето со повисок приход. Ова е удобна положба и се препорачува да ставите перница помеѓу колената за да го ослободите стресот од грбот и да избегнете каква било болка.

„Морска ѕвезда“

„Морската ѕвезда“ е на шестото место, и ја практикуваат само 2% од луѓето со повисок приход. Не е најудобна положба, бидејќи може да го оптерети грбот – се препорачува да ставите перница под колената за да го спречите тоа.

„Набљудувачот на ѕвезди“

На седмото место е позицијата „набљудувачот на ѕвезди“. Не е меѓу најпопуларните и ја практикуваат само 2% од оние со високи приходи.

„Труп“

Последна, но не и најмалку важна е „труп“. Оваа позиција на спиење изгледа малку неудобна и не ја фаворизираа учесниците во истражувањето, бидејќи е омилена само кај 1% од анкетираните, но има свои придобивки. „Труп“ позицијата помага при правилно држење на грбот и вратот, што ја прави одличен избор за луѓето кои страдаат од болка во тие области.

Време што го поминуваме спиејќи исто така може да игра улога во нашите приходи.

Според истражувањето на OnBuy, вработените во просек спијат 6 часа и 36 минути во текот на работните денови,. Откако ги сумираше одговорите од анкетата, OnBuy откри дека најголемите заработувачи спијат во просек 6 часа и 58 минути, 22 минути повеќе од оние со пониски примања.

Анкетата на OnBuy исто така откри дека просечниот вработен во компанијата во работен ден се буди во 7:06 часот наутро, меѓутоа, највисоките заработувачи се будат во 6:42 часот.