Железничката пруга со необично име и уште понеобичен изглед се наоѓа во источниот дел на Истра, Хрватска, недалеку од средновековната населба Кошjак.

Сместена е во подножјето на Ушка, па нејзините најјужни падини ви го чуваат грбот, додека пред вас се наоѓа прекрасен панорамски поглед на зеленилото на Чепичко поле.

Денес, оваа пруга не е во функција, а на некои места дури и виси. Но, најинтересниот дел е делот што ја нарекува „пијана патека“. Оди малку косо, па нагло надолу, нагло горе…Исто како пијан човек.

Железничката пруга, долга околу 50 километри, е изградена по Втората светска војна во добро познати работни акции, но не „живеела“ долго. Се користела за превоз на патници, како и за превоз на стока, а денес е малку необична, но убава „патека“ за одење.

За први Април годинава на социјалните мрежи се прошири „веста“ дека оваа пруга заминува во историјата и започнува изградбата на нова. Додека некои коментираа на „Време беше!“, Некои се испаничија што нема да ги видат овие шини како од старите каубојски филмови.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/3-23.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/3-23-400x214.jpgIva SpirovskaНекатегоризираноЖелезничката пруга со необично име и уште понеобичен изглед се наоѓа во источниот дел на Истра, Хрватска, недалеку од средновековната населба Кошjак. Сместена е во подножјето на Ушка, па нејзините најјужни падини ви го чуваат грбот, додека пред вас се наоѓа прекрасен панорамски поглед на зеленилото на Чепичко поле. Денес, оваа...Секој ден нешто свежо