Има економска смисла да ги носиме истите влечки со години, но дури и тие имаат рок на употреба. Работата е во тоа што ние обично го проверуваме рокот на траење само на расипливи производи како храна, лекови и козметика. Добро е да се знае и да се запамети и други предмети имаат рок на траење.

Се фативме за наоѓање на некои од поневообичаените работи кои исто така може да ја изгубат ефикасноста со текот на времето. Се изненадивме кога дознавме дека…

Продолжните кабли треба да се сменат по 2 години.

Продолжните кабли немаат рок на траење во буквална смисла. Но, како што стареат, нивната ефикасност се намалува. Значи, ако не можете да се сетите кога сте го купиле вашиот кабел, време е да го замените. Исто така, ако забележите траги од изгореници околу штекерот, време е за промена.

Влечките за по дома треба да се менуваат на секои 6 месеци.

Едноставно кажано, влечките за по дома може да бидат многу нехигиенски. Од нивна употреба во бањата до кујната, влечките со текот на времето можат да станат нехигиенски. Дури и со редовно перење, добро е да се менуваат на секои 6 месеци.

Градниците треба да ги кристите само од 6 месеци до една година.

Градниците, па дури и долната облека, траат онолку долго колку што ги користите и правилно ги перете. Ако редовно носите градник, не очекувајте да трае повеќе од 6 месеци до една година. Ако градникот повеќе не дава потпора поради олабавен ластик, згмечени корпи или пробивање на долната жица, време е да го смените.

Зачините го губат вкусот за 1-4 години.

Повеќето зачини купени во продавница имаат рок на траење на нив. Но, ако тие повеќе не се видливи, или ако самите си направите зачини, можете да го следите ова упатство. Иако зачините не се расипуваат, тие ги губат своите ароми и својства.

Сувите билки можат да траат 1-3 години, а мелените зачини траат 2-4 години.

Дрвените лажици траат 1 година.

На дрвените лажици, со текот на времето, се создаваат пукнатини. Плус тие впиваат масло. Дури и ако внимателно ги чистите, големи се шансите, во ќошињата и пукнатините, да се за размножување бактерии.

Добар начин да проверите е да ги потопите вашите дрвени лажици во врела вода. Ако водата мириса или изгледа лошо, време е за промена.

Пешкирите обично траат 3 години.

Ако ги перете пешкирите по секои 3-4 капења и ги закачите темелно да се исушат , тие веројатно ќе траат долго. Секако, тоа зависи и од квалитетот на пешкирот. Запомнете дека бидејќи го бришете телото со нив, лесно е тие да станат нехигиенски прилично брзо.

Дури и по редовно перење, добра идеја е да ги менувате крпите на секои 3 години.