Инфекција на тестисите: Кои се најчестите симптоми и кога да побарате лекарска помош

Орхитисот е воспаление на едниот или на двата тестиси кај мажот, обично поради инфекција. Може да настане од ширење на бактерии низ крвта од друго место во вашето тело или може да биде прогресија на епидидимитис, инфекција на цевката што носи сперма од тестисите.

Најчести причини за инфекција на тестисите и нивни симптоми

Причини за инфекција на тестиси

Симптоми

 • Отечен, црвен или топол скротум
 • Непријатен тежок мирис при отечениот тестис
 • Болка и осетливост на тестисите, обично од едната страна, што обично се појавува постепено
 • Болно мокрење или итна или честа потреба за мокрење
 • Исцедок од пенисот
 • Болка или непријатност во долниот дел на стомакот или карличната област
 • Крв во спермата
 • Гадење
 • Повраќање
 • Болка при интимен однос
 • Поретко, висока температура и треска

Причини

 • Сек*уално преносливи болести: Гонореја и кламидија се најчестите причини за епидидимитис кај млади, интимно активни мажи.
 • Други инфекции: Бактериите од уринарен тракт или инфекција на простата може да се шират од заразеното место до епидидимисот. Исто така, вирусни инфекции, како што е вирусот заушки, може да резултираат во епидидимитис.
 • Урина во епидидимисот (хемиски епидидимитис): Оваа состојба се јавува кога урината тече назад во епидидимисот, веројатно поради кревање тешка тежина или напрегање.
 • Траума: Повреда на препоните може да предизвика епидидимитис.
 • Туберкулоза: Поретко, епидидимитисот може да биде предизвикан од инфекција со туберкулоза.

Како да ја третирате инфекцијата на тестисите во домашни услови

Домашен лек за инфекција на тестиси

Носете удобна долна облека или специјална потпорна опрема каква што вообичаено е наменета за спортистите. Се препорачува и употреба на ладни облоги, но во ниту еден случај не поставувајте директно мраз врз кожата, за да не ја оштетите. Воедно, за да ја спречите појавата на инфекција на тестисите, практикувајте безбедни интимни односи со користење правилна заштита.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за инфекција на тестиси

Повеќето случаи на орхитис предизвикани од бактерии имаат веднаш потреба од лекарски третман. Ако забележите црвенило, оток, болка или воспаление на скротумот или тестисот, веднаш јавете се на вашиот лекар. Овие исто така можат да бидат симптоми на сериозна состојба наречена торзија на тестисите, кога еден од тестисите е извртен.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *