Многу луѓе мислат дека средниот век бил мрачно време, и тоа без апсолутно никаква причина. И покрај стереотипите, не секоја убава жена во тоа време се сметала за вештерка, тие не се бореле против науката и ја ценеле чистотата и хигиената.

Собравме неколки факти за средниот век кои навистина можат да ве изненадат.

  • Не постоело детство во средниот век. Луѓето не ја знаеле ни својата возраст. Новороденчињата по природа се сметале за злобни. Детството почнало да се гледа како посебна фаза од животот дури во 17 век. Во истиот век, бебињата почнале да се третираат како невини суштества кои треба да бидат заштитени.

 

  • За да стапите во брак, не требало да организирате голем настан. Главен услов била согласност на невестата и младоженецот. Двојката можела да се венча секаде, дури и во бар. Но, било препорачано да има сведоци на бракот за да се избегне недоразбирање.

  • Во некои европски земји конфликтот меѓу мажот и жената можел да се реши со дуел. Но, бидејќи мажот е природно посилен, тој бил ограничен во движењето.

 

  • Друг тип на средновековен дуел бил „snickersnee“. Станува збор за борба со ножеви во Холандија, која станала вообичаена во 16 век. Причината за тепачката најчесто била вербална расправија. Главното правило било никогаш да не се борите во пабот каде што започнал конфликтот.

  • Општо се верува дека богатите луѓе од средниот век биле само благородници. Но, дури и во 13 век, имало обични богати жители кои можеле да поседуваат замок. Таков бил Арто од Ноген, кој бил многу почитуван. Почитта спрема него била толку голема што дури и го нерекувале „сер обичен човек“.

 

  • До 16 век луѓето имале сосема поинаков од. Сето тоа било поради чевлите. Повеќето луѓе воопшто немале чевли и обвиткувале партали околу нозете или оделе боси. Оние кои биле побогати носеле дебели кожени чизми. Но, овие чевли немале ѓон, па можеле да го почувствуваат секое камче на патот. Затоа, луѓето оделе како балерини, на прсти за прво внимателно да проверат дали земјата е доволно безбедна за да го спуштат цело стапало.

  • Во средниот век, луѓето сакале да се смеат. Се верувало дека ако некој се смее, тогаш имал добра крв и бил здрав.

 

  • Во средниот век биле измислени многу работи кои ги користиме и денес. Се верува дека прашалникот го измислил научникот Алкуин од Јорк, советникот на Карло Велики.

  • Зборот „компјутер“ што го поврзуваме со современиот термин доаѓа од латинскиот збор „computus“, што значи процес на пресметување на датумот за Велигден во христијанскиот календар. Значи, можеме да кажеме дека свештенството од тоа време користело компјутер.

  • Можеме да кажеме дека и популарните „мемиња“ биле измислени во средниот век затоа што на голем број јавни места се поставувале смешни слики.