Светот околу нас е прекрасен и непредвидлив. Големите умови никогаш нема да престанат да се обидуваат да ги решат сите неверојатни загатки и да ги докажат лудите теории во кои навистина сакате да верувате.

Собравме 20 факти кои можеби звучат нереално, но се, всушност вистинити.

 

 • Кафето радикално ги менува вкусовите. Затоа сакаме да јадеме нешто слатко со овој напиток.

 

 • Одбивањето и физичката болка се исти за вашиот мозок. Сетилните рецептори се активираат кога ќе бидете одбиени, а истите рецептори „работат“ кога чувствувате болка.

 

 • Авион може да лета повеќе од 100 километри со дупка во резервоарот за гориво и две со исклучени турбини. Таков случај всушност се случил еднаш.

 • Мајмуните гледаат лица на неживи предмети. Тие гледаат оптички илузии затоа што секогаш се плашат.

 

 • Душекот ја удвојува својата тежина по 10 години употреба, собирајќи прашина и прашински грини. Во меѓувреме, штетниците јадат ситни делови од нашата кожа, кои паѓаат во наборите на душекот.

 

 • Вашиот мозок реагира на вербални и невербални задачи на различен начин. Излегува дека ние подобро го разбираме знаковниот јазик на потсвесно ниво.

 • Во текот на ноќта, вашите пшрлени се релаксираат и се шират. Затоа сте 1% повисоки наутро отколку навечер.

 

 • На човечката кожа има повеќе форми на живот отколку што има луѓе на нашата планета. Секој ден го „делиме“ нашето тело со 90 трилиони бактерии.

 

 • Видрите се држат за шепите кога спијат, јадат или едноставно лебдат во водата за да не се оддалечат едни од други.

 

 • Елвис Присли бил природно русокос. Кралот на рокенролот верувал дека темната коса е подобра за истакнување на неговата боја на очите.

 • Ние сме подобри во донесувањето одлука ако ја разгледаме темата на странски јазик. Јазиците помагаат да се апстрахира нашиот ум од нашите емоции и да се анализира ситуацијата појасно.

 

 • 15% од воздухот што го дишеме во метрото содржи само мртви клетки од човечка кожа.

 

 • Можноста да умрете додека сте на пат да купите ливче за лото е поголема од можноста навистина да добиете на лотаријата.

 

 • Структурата на косата на новороденчето целосно се менува во текот на првата година. Немојте да се изненадите ако вашето русокосо дете одеднаш стане бринета.

 

 • Поларните мечки се обидуваат да бидат невидливи на снегот, покривајќи го својот црн нос со шепите.

 • Песимизмот се наследува генетски. Луѓето кои размислуваат негативно често имаат мутиран ген ADRA2b.

 

 • Во светот има повеќе луѓе кои се дебели отколку луѓе што гладуваат. 30% од населението на Земјата е дебело, а 5% од овие луѓе умираат од оваа болест.

 • Нашата насмевка има 3 функционални типа. Сите ние имаме привлечна, супериорна и пофална насмевка. Покрај тоа, поголемиот зигоматски мускул секој пат се однесува на различен начин.

 • Во раните денови на фотографирањето, луѓето се фотографирале во својата празнична облека со сериозна повреда на лицето или болест. Исто така, било многу популарно (па дури и модерно) да се фотографираат мртви луѓе, позиционирајќи ги како да се се` уште живи. Уште еден смешен факт: првите „специјалисти за фотошоп“ користеле акварел за да создадат различни ефекти на печатените фотографии.