Поради многуте свои чудесни лековити својства, содата бикарбона има широк спектар на придобивки во кујната, козметиката, за чистењето и слично. Ова моќно средство може да го подобри и квалитетот на вашата коса и да ви овозможи долготраен блескав изглед!

Еве како сами да си подготвите домашен шампон токму со сода бикрабона, кој можеби на почетокот на создава пена како купечките шампони, но густите резултати што ги дава на крајот се и повеќе од воодушевувачки!

Домашен шампон за густа и блескава коса

Потребни состојки

  • Сода бикарбона
  • Вода

Начин на подготовка и употреба

Во мало шише измешајте сода со вода во сооднос 1:3. Регулирајте го количеството така што доколку имате долга коса измешајте 3 супени лажици сода бикарбона со 9 супени лажици вода. Потоа добиениот шампон нанесете го врз сува или мокра коса, од корените до краевите и оставете го да дејствува 1-3  минути. На крај исплакнете со топла вода.

Косата повторно исплакнете ја со јаболков оцет, така што ќе измешајте оцет со вода во сооднос 1:4. По редовното користење на домашниот шамон, брзо ќе забележите како вашата коса започнува да расте и да станува погуста.