Португалија е една од најстарите земји во Европа. Кога ќе го слушнеме ова, веднаш добиваме слика од архитектонски уметнички дела потопени во сонцето покрај величествен океан. Културата на локалното население, обликувана со векови, исто така, предизвикува желба да се запознае подобро. На пример, да научите какво е чувството „Саудада“ и зошто има забранети имиња.

Откривме нови факти за шарената Португалија и ве носиме на едно културно патување.

Португалците повремено се чувствуваат „Саудада“.

Зборот „Саудада“ нема точен превод на друг јазик. Но, и покрај тоа, тој игра важна улога во културата и ни овозможува да ја разбереме меланхоличната душа на португалското лице. Честопати, овој термин е поврзан со зборот „носталгија“, но тоа не е иста работа. Саудаде значи длабока желба или копнеж за нешто. Може да се однесува на личност, место, предмет или ситуација што некому му недостасува. Може дури и да се однесува на нешто што не постои и не може да постои во реалниот живот. Може дури и да биде чувство на нецелосност.

Се претпоставува дека овој збор првпат се појавил во епохата на големите географски откритија кога морнарите би тргнале да пловат обземени од ова чувство.

Локалните жители се нервираат кога некој јаде во движење.

Локалните жители честопати можат да се чувствуваат навредени кога гледаат како човек во одење консумира храна. Јадењето тука е свет ритуал, а оброците треба да се јадат во седечка положба и полека. Се разбира, уличните тезги со брза храна се наоколу, но вообичаено е да се најде пријатно место за јадење во близина. Консумирањето храна во движење се смета за знак на лошо однесување во Португалија.

Се верува дека оваа земја го има најубавиот Мекдоналдс ресторан.

Според патниците, најубавиот ресторан на најпопуларниот ланец за брза храна во светот е во Порто. Сместен е во стара зграда со ентериер со зачувани уникатни елементи, како кристални лустери, релјефи и разнобојни витражи направени од талентирани уметници. Локалното население го нарекува „империјален Мекдоналдс“.

Лесно е да се лизнете кора од банана на Бадник затоа што сите јадат банани.

На 24 декември, илјадници луѓе се собраат во португалскиот град Брага да ѝ оддадат почит на традицијата наречена „Бананеиро“. Во тоа време, неколку часа пред Божиќната семејна вечера, жителите и гостите на градот го слават почетокот на празникот со јадење банани.

Државата помага да се даваат имиња на новороденчиња.

Земјата има списоци на дозволени и забранети имиња кои се одобрени на законодавно ниво. Првата листа вклучува португалски имиња, бидејќи тие и помагаат на земјата да го задржи својот идентитет. Списокот на забранети имиња има низа имиња од популарните култури, како што се Бен-Хур, Нирвана и Хендрикс.

Ако родителите одлучиле да го дадат името на своето бебе, игнорирајќи го списокот на дозволени имиња, државните органи треба да дадат зелено светло. Причини поради кои може да се одбие барањето се имиња кои не звучат како да се од Португалија или не одговараат на полот на бебето.

Двајцата родители земаат отсуство за нега на бебе.

Освен породилно отсуство за жената, Португалија има и задолжително татковско отсуство од 20 дена. Таткото треба да го искористи ова отсуство во првите 6 недели откако ќе се роди бебето. Исто така според законот, новиот татко мора да земе 5 дена одмор веднаш по раѓањето на бебето.

Вообичаено е да им се дава подароци на вработените без причина.

Во Португалија подарокот на колега не се смета за мито, туку како знак на почит. Подароци обично се даваат на почетокот на деловните состаноци. Книги, пијалоци, вратоврски и марами може да послужат како соодветни подароци. Одбивањето подарок е знак на лошо однесување.

Забрането е користење на океанот како тоалет во Португалија.

Во Португалија има официјална забрана што честопати се наоѓа во разни списоци на чудни закони во Европа. Овде не може да се вршат физиолошки потреби во океанот, во спротивно, може да бидете уапсени. Се разбира, оваа постапка ќе биде осудена во која било друга земја, но главното прашање е: како прекршителите да се фатат на дело?