Гo нарекуваат најважниот оброк во денот, а многумина често прават грешки при изборот на храна за појадок. Ви ги претставуваме седумте најчести грешки при изборот што ќе биде на „утринската“ трпеза, па затоа изберете внимателно со што да го започнете денот.

Снегулки од житни култури

Иако честопати се смета за поинаку, житарките не се хранлив избор за утрински оброк. Поради етикетите на пакувањето како „содржи цели зрна“ или „извор на витамин А и железо“, лесно е да се добие погрешен впечаток за тоа што има во кутијата. Со преработка под висока температура и притисок, зрната се претвораат во ситни снегулки, така што можат да се јадат без претходно готвење, со што се уништуваат корисни состојки.

Житарките за појадок се лоши и поради адитивите што ги содржат. За да бидат повкусни, се додаваат адитиви, како и еден куп шеќер. Со голем број снегулки, шеќерот е трет на листата на состојки, а повеќето калории често доаѓаат од него.

Палачинки

Палачинките содржат повеќе протеини отколку обичните колачи, но тоа не ги прави добар избор за појадок пред се поради додатоци како мармалади или чоколадни намази.

Леб и путер или маргарин

Тост со маргарин може да изгледа добар избор за појадок, бидејќи не содржи шеќер. Но, брашното е рафинирано во повеќето видови леб, а лебот во комбинација со маснотии обезбедува малку хранливи материи и содржи малку влакна. Поради својот висок гликемиски индекс (се користи за да се утврди колку одредена храна брзо ги зголемува нивоата на гликоза), таа брзо го зголемува нивото на шеќер во крвта. Поради ова, брзо ќе огладнете. Путерот се прави од млеко, но маргаринот се произведува индустриски. Не се препорачува поради транс масните киселини, исто така, содржи штетни „хемикалии“.

Мафини

Колачињата направени од рафинирано брашно, растителни масла, јајца и шеќер во никој случај не се здрав избор. Единствената здрава состојка во нив е јајцата. Оние што се продаваат во пекари и продавници често се премногу големи, а чоколадото или сувото овошје дополнително го зголемуваат бројот на калории. Добри домашни варијанти може да се направат од здраво брашно, овошје и без додавање на шеќер, но нивното купување воопшто не се препорачува.

Овошен сок

Купувањето сокови е едни од најлошите избори што можете да ги направите ако се обидувате да избегнете глад, зголемување на телесната тежина и хронични болести. Може да содржат многу малку овошен сок и премногу шеќер или пченкарен сируп. Откако ќе го испиеме сокот, шеќерот во крвта брзо се крева бидејќи нема маснотии или влакна за да се забави апсорпцијата. Како резултат, ние брзо се чувствуваме уморни, слаби и гладни.

Енергетски барови

Набавката на гранола и енергетски барови обично не се подобри од другите чоколади. Необработениот овес е богат со растителни влакна, но купените барови имаат само 1-3 грама влакна. Покрај тоа, тие имаат премногу малку протеини, и премногу шеќер и пченкарен сируп, кои драматично го зголемуваат нивото на шеќер во крвта.

Полномасен грчки Јогурт

Сад со полномасен или грчки јогурт со бобинки е одличен пример за здрав појадок. Но, ако изберете јогурт без маснотии, таквиот оброк повеќе го нема на списокот со желби. Многу јогурти со малку маснотии може да содржат повеќе шеќер од една порција сладолед. Маснотиите го продолжуваат чувството на ситост бидејќи во овој случај телото вари јаглехидрати подолго.