Ако некогаш сте отишле во ресторан и сте добиле убаво декорирана, ситна порција храна, можеби сте останале зачудени. На крајот на краиштата, веројатно беше скапо и големината на порцијата веројатно изгледаше малку … непропорционална. За среќа, постојат интересни причини за ова.

Ви објаснуваме причините поради кои порциите во ресторани од висока класа стануваат сè помали. Дозволете ни да ве предупредиме, можеби ќе бидете изненадени и љубопитни да пробате вако фино јадење.

1. Секое јадење има скапи состојки.

Јадења со внимателно избрани состојки,  многу често се наоѓаат во ресторани со висока класа. една шницла говедско месо Вагују може да чини 200 долари, а килограм кавијар чини околу 10.000 американски долари. Замислете да создадете целосно спакувано јадење со овие и да додадете италијански бели тартуфи (околу 7.500 американски долари за кг). Цената би била екстремно висока!

Имајќи предвид дека овие места, кои користат висококвалитетни состојки, можат дури и да ги увезуваат, лесно е да се разбере зошто порциите треба да бидат помали за да се обезбеди прифатлива крајна цена на порцијата.

2. Помалите порции се поелегантни.

Помалите порции ќе бидат полесни за обликување и веројатно ќе изгледаат поелегантно за клиентот кој ужива во тоа, прво со очите, а потоа со стомакот.

3. Ќе можете да вкусите малку од сè.

Обично, повеќето ресторани служат оброк од 3 јадења – со предјадење, главно јадење и десерт. Понекогаш, дури и нарачуваме само главно јадење. Во скапи ресторани, бројот на порции може да биде до 12 различни јадења!

Овие 12 порции вклучуваат храна со прсти, предјадења, супа, салата, риба, прво главно јадење, чистење на непцето, второ главно јадење, сирење, десерт и пијалок итн.. Замислете да го јадете сето тоа ако се служи во редовни големина! Затоа рестораните ја намалуваат количината на храна, па затоа ќе вкусите  од сè по малку.

4. Секое јадење е уметничко дело на готвач.

Постои француско јадење наречено Gargouillou, кое е составено од најмалку 16 различни, одделно зготвени зеленчуци. Чинијата е наредено како уметничко дело и сигурно ќе го импресионира секој клиент што ќе го види ова.

Замислете како се обидувате убаво да ги распоредите сите овие ситни зеленчуци на веќе полна чинија. Веројатно не би изгледал естетски пријатно како оној на сликата. За тоа, готвачите претпочитаат да се држат со намалени порции.

5. Секој залак ќе биде незаборавен по вкус и нема да ви биде досадно од храната.

Првите каснувања што ги земате од оброк имаат најдобар вкус. Тоа е затоа што вашите сетила за вкус ќе станат помалку сензибилизирани додека јадете. Знаејќи го тоа, готвачите се фокусираат на квалитетот на садовите отколку на количината. Служејќи помали порции, имаме тенденција да можеме подобро да уживаме во секоја залак, отколку да се досадуваме со големи количини на редовен оброк.

6. Дава впечаток на врвно, квалитетно јадење.

Да се ​​биде дел од ексклузивен настан или да поседувате ограничено издание на предмет е нешто со што некои од нас се чувствуваат горди. Изреката „помалку е повеќе“ и „добрите работи доаѓаат во мали пакувања“ цврсто се однесува на ова.

Не е изненадување што пристапот до луксузни места и храна ги носи истите емоции, особено кога садот содржи мали количини на состојки за кои претпоставуваме дека се со добар квалитет.

7. Необично е и ги зголемува нашите очекувања.

Гледањето чинија со толку мало количество храна нè тера да се запрашаме која е вистинската причина за тоа. Но, да се биде на вечера што има неколку порции сигурно ќе нè направи љубопитни да знаеме што ни носи следното јадење. Очекувањето е толку интересно!