7 начини да се справите со неподносливи колеги и да избегнете кавга

Студија заклучи дека да се биде околу токсични луѓе на работното место може да доведе до депресија, вознемиреност и несоница. Ова може негативно да влијае на  здравјето на луѓето. Ние разбираме дека во одреден момент може да наидете на колеги кои ви ја трошат енергијата на работното место па затоа собравме неколку совети за како да се справите со нив на едноставен и учтив начин.

1. Не дозволувајте нивната негативност да ве вознемири

Замислете да се вработите во нова компанија и да бидете вклучени во тим во кој луѓето се негативни кон сè. Демотивирачки е нели? За жал, и да имате и само еден негативен колега, тоа ќе влијае на целиот тим. Како што велат: „Бродовите не тонат поради водата околу нив, бродовите тонат поради водата што влегува во нив “.

2. Бидете упорни со вашите идеи.

Може да наидете на соработници кои ќе се обидат да ги доведат во прашање вашите одлуки и идеи пред други соработници за да направат да изгледате помалку компетентни. Во овие случаи не се откажувајте и побарајте други мислења. Исто така објаснете ја вашата гледна точка на наметлив начин. Ова ќе направи да изгледате повеќе како лидер.

3. Знајте ги вашите граници.

Понекогаш соработниците ќе се обидат да ве преоптеретат со активности, а тоа може да ве измори. Разбирањето на обемот на вашите проекти ќе ви помогне да кажете „не“ на новиот обврски. На овој начин луѓето ќе разберат кои се вашите приоритети пред да ве замолат да извршите друга задача.

4. Ако е можно, обидете се да ја свртите ситуацијата.

Постојат моменти во кои соработниците ќе развијат токсично однесување кон вас поради љубомора. Можеби имате подобри перформанси или имате подобра комуникација со други луѓе од нив. Ако забележите ваков вид на однесување, можеби е добра идеја да разберете зошто тие се чувствуваат загрозени од вашето присуство.

5. Поставете граници – не озборувајте!

Веројатно сте наишле на озборувања на вашето работно место. Една студија откри дека озборувањата поврзани со работата укажуваат на недоверба помеѓу вработените. Ние никогаш не знаеме што навистина се случува во личниот живот на другите па затоа озборувањето е контрапродуктивно за сите. Избегнувајте да се вклучувате во вакви непријатни разговори.

6. Не обидувајте се да ги постигнете нивните нереални очекувања.

Ако некој се обидува да ве притисне да работите на исто ниво со нив, прво направете чекор наназад и проценете го вашето време, ресурси и луѓето кои ви помагаат. Ако мислите дека притисокот има токсична намера, работете со свое темпо, секогаш насочувувајте се кон етички и добри резултати.

7. Бидете позитивни кога станува збор за вашата работа.

Фокусирајте се на градење на вашата самодоверба. Научете како подобро да се поврзете со луѓето, тоа ќе биде клучно за да создадете силен социјален круг. Исто така запомнете дека не се сите луѓе лоши. Фокусирајте се на тоа да бидете позитивни и поддржете ги оние кои се трудат да се изградат како професионалци.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *