Постојат многу предмети и места на Земјата што ги замислуваат научниците и обичните туристи само со нивното постоење. Честопати, нашите далечни предци ги збунуваат археолозите со нивните мистериозни структури кои се чини дека се инспирирани од самата природа.  Решивме да ги разгледаме мистериозните структури и формации што постојат на нашата планета и да ги споделиме со вас. Погледнете ги овие чуда и разбудете го вашиот внатрешен археолог.

Камена формација Ал Наслаа, Саудиска Арабија

Мистериозната формација во Саудиска Арабија ги збунува дури и најискусните научници. Не само што оваа огромна песочна карпа нема речиси никаква допирна точка со земјата, туку има и права пукнатина што минува низ нејзиниот центар и се чини како да е направена со ласер. И никој не знае како всушност настанала.

Теоти хуакан, Мексико

Теотихуакан, или „родното место на боговите“, се наоѓа многу близу до главниот град на Мексико, Мексико Сити. Во моментов, во урнатините на Теотихуакан може да се најдат само туристи, но порано повеќе од 100.000 луѓе живееле во овој антички град.

Куќа на самовилите

Италија е позната по своите безброј споменици, вклучувајќи го и величествениот Колосеум и познатата кула во Пиза. Сепак, во Италија има и не толку популарни, но не помалку интересни туристички атракции. Една од нив е мистериозната Куќа на самовилите (Домус де Јанас) на Сардинија, чија мала големина е посоодветна за самовили отколку за луѓе. Денес, се верува дека овие камени „куќи од бајките“ се стари околу 6.000 години.

Волконски долмен, Русија

Познатиот долмен Волконски, сместен во планините на Сочи, е стар неколку илјади години. Научниците и обичните луѓе се` уште расправаат за тоа што била целта на овој објект. Некои луѓе се сигурни во неговата култна намена, додека други се убедени во мистичните својства на долменот. Сепак, главната мистерија на конструкцијата е како точно и со какви алатки древните луѓе успеале да издлабат пространа просторија во џиновски камења.

Елора, Индија

Храмот Каиласа кај пештерите Елора е една од најмистериозните и најголемите градби на планетата, која е целосно изрезбана од монолитен камен. Современите археолози можат само да нагаѓаат зошто старите Индијанци ја подигнале оваа уникатна структура.

Храмот на Бахус, Баалбек

Храмот на Бахус во Баалбек е мистериозна градба изградена на почетокот на првиот милениум пред нашата ера. Храмот е толку голем што познатиот Партенон во Атина изгледа мал во однос со него.

Масуда но ифафуне, Јапонија

Во различни делови на регионот Асука во Јапонија, постојат необични изрезбани камења познати по тоа што имаат квадратни дупки, кои ги направиле древните жители на Јапонија за непознати цели.