Ако сте чуле за медицински туризам, тогаш знаете дека во денешно време не е невообичаено да одите на одмор во друга земја и да се вратите со побела насмевка, помал нос или бујна коса. Некои ги избираат оние земји што не ги посетиле или каде им е загарантиран најдобриот одмор, додека за други најважниот фактор е цената. Без оглед на причините, ова се петте најпопуларни земји за естетски туризам каде што добивате најдобра можна услуга од докажани клиники.

„Опсесивни“ Бразилци

Бразил е познат не само како земја на убави луѓе, туку и како земја каде што имаат голема опсесија со пластична хирургија. Денес, Бразил е меѓу првите три земји според бројот на пластични операции што се прават секоја година. Во Бразил, пластичната хирургија е вообичаена и често може да се види дека девојките добиваат ваучер за пластична хирургија како подарок за роденден. Поради фактот што Бразил нема данок на услугите за пластична хирургија, земјата станува една од најдобрите дестинации за медицински туризам. Бразилските клиники нудат козметички процедури по пристапни цени, па секоја година мноштво пациенти патуваат во Бразил на пластична хирургија. Најпопуларните процедури што се прават во Бразил се зголемување на градите, липосукција и бразилско кревање задник, кое го доби своето име поради популарноста во таа земја.

Вредно Мексико

Мексико е друга земја која нуди ефтина естетска хирургија. Оваа земја е на трето место во светот со повеќе од милион операции спроведени секоја година. Огромниот број козметички операции што се прават годишно укажува на тоа дека мексиканските хирурзи се многу искусни и квалификувани, а поради ниските цени, Мексико денес се смета за една од главните дестинации за пластична хирургија. Липосукција, корекција на нос и подигнување на градите се најчестите пластични зафати во Мексико. Многу пациенти, претежно од САД и Канада, патуваат тука поради близината. По операцијата, зошто да не одите коктел на плажа во Канкун?

Јужна Кореја – услуга на највисоко ниво

Во последната деценија, Јужна Кореја стана една од омилените дестинации за медицински туризам во Азија. Таму, пластичната хирургија стана доста популарна и кај локалното население и кај странците. Јужнокорејските хирурзи се меѓу најдобрите пластични хирурзи во светот, а според извештаите, секоја трета жена во Јужна Кореја има направено барем една пластична операција, поради што земјата има најмногу пластични операции извршени по глава на жител. Иако има многу пациенти кои имаат направено операција на носот и липосукција, најпопуларна е операцијата на очни капаци поради желбата на Азијците да имаат очи со „западен изглед“.

Индија – врвни експерти и ниски цени

Иако ниските цени се главната причина зошто пациентите патуваат во Индија на пластична операција, се смета дека индиските хирурзи се врвни експерти. Огромното население во Индија е предводено и од голем број индиски пластични хирурзи. Напредна медицинска нега, ниска цена на операција и фактот дека многу луѓе зборуваат англиски јазик носат повеќе пациенти во Индија секоја година.

Турција – земја во која луѓето  растат коса

Кога станува збор за трансплантација на коса, Турција е на прво место. Турција стана главна дестинација за луѓето кои сакаат квалитетно пресадување коса по прифатлива цена. Медицинските процедури извршени во земјата се прилично ефтини во споредба со американските и европските земји.