Пред околу 20 години, светот беше зачуден од концептот на Bluetooth, а денес, можете да го поврзете вашиот мобилен телефон со многу работи, дури и со вашиот тостер. Тешко е да се замисли свет во кој роботи ќе ги лакираат нашите нокти и облеката сама ќе се пере, но ова можеби не е далеку од реалноста.

Погледнете кои изуми може да ги заменат секојдневните работи во иднината.

1. Облека што се пере сама.

Промашувањето на ефтина струја можеби нема да е толку голема работа во иднина. Ова е затоа што австралиски научници измислиле текстил што сам се чисти. Ткаенината користи наноструктури кои можат да растворат нечистотија и дамки кога се изложени на светлина. Така, еден ден, кога ќе истуриш сос од домати врз твојата кошула, ќе можеш само да ја држиш под сијалицата и дамката ќе ја снема.

2. Прозорци кои ја менуваат бојата и произведуваат електрична енергија

Користејќи нов соларен материјал, научниците создадоа прозорец што потемнува кога температурите растат, така што инфрацрвените бранови не можат да влезат во зградите. Ова значи дека овие прозорци можат да ги заменат климатизерите.

И уште поимпресивна е идејата дека прозорците ќе произведуваат електрична енергија затоа што ќе служат и како соларни панели.

3. Роботски кучиња водичи

Роботското куче водич, создадено од истражувачи од Универзитетот во Калифорнија, покажа како роботите можат да им помагаат на оние кои имаат оштетен вид. Малиот робот има камера и поводник со сензор, овозможувајќи му да чувствува пречки и безбедно да го води сопственикот.

Овој изум е сè уште во фаза на прототип, но како што напредува технологијата, роботските кучиња-водичи ќе станат посложени и подостапни.

4. Паметни кревети

Ако сте тип на човек кој има немирни ноќи, паметниот кревет може да биде решението за вас. Паметните кревети собираат податоци за начинот на однесување и можат да испраќаат извештаи за спиење директно до вашиот  телефон. Креветот потоа може да ги прилагоди своите карактеристики за да ви го овозможи најдобриот сон.

Паметните кревети ви овозможуваат да прилагодите различни карактеристики, како што се позиционирање на душекот и температура, за да ви овозможат персонализирано искуство. Паметните кревети ќе имаат и други одлики што вклучуваат вградени проектори за да можете да гледате телевизија.

5. Медицинска сестра-робот

Роботите се дизајнирани да им помагаат на медицинските сестри при рутински задачи, како што се подигнување на пациентите од кревет и мерење на температура. Овие роботи можат да им заштедат време на медицинските сестри и да ги направат болниците поефикасни.

6. Врати што скенираат баркодови

Во иднина, можеби нема да морате повеќе да чекате во ред на каса благодарение на технологијата позната како автоматско идентификување и собирање податоци. Во суштина, ќе има скенери покрај врата, и кога ќе заминете со вашите намирници, тие автоматски ќе бидат скенирани и парите ќе бидат земени директно од вашата банкарска сметка.

7. Упатства за насоки

„Прегледот во живо“ е моментално опција на Google, која се користи за да ви даде насоки. Сепак, иднината на давањето насоките може да се префрли од вашиот телефон на шофершајбните на автомобилите. Имињата на зградите и патиштата едноставно би се појавиле пред вас како да се напишани на самите згради.

8. Паметни брави

Паметните брави постојат денес, но сè уште не се користат многу. Како и другите паметни уреди, овие брави можат да се поврзат со вашиот телефон. Апликација ви овозможува да ја заклучувате и отклучувате вашата врата од далечина и дури може да поставите распоред за заклучување на вратите во одредено време.

9. Паметни очила

Паметните очила ќе можат да ви покажат сè што може вашиот телефон, времето, пораките и насоки. Тие во основа се пресносни компјутери.

10. Рботот за лакирање нокти

Денес има неколку роботски апарати за лакирање на ноктите, како што е Nimble. Сепак, комерцијален производ со прецизност која е потребна да за лакирање се` уште не постои.